Mellár Tamás: Politikai nyomással akartak letiltani egy nyilvános vitától

Mellár Tamás: Politikai nyomással akartak letiltani egy nyilvános vitától

Fotó: Mellár Tamás Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy örömmel mondtam igent, amikor a Pécsi Tudományegyetem közgazdasági karának szakkollégiumától felkértek, hogy vegyek részt azon az online vitán, amelyen a koronavírus okozta válság gazdasági hatásairól beszéltem volna két kollégámmal – nyilatkozta a Magyar Hangnak Mellár Tamás, az egyetem oktatója, országgyűlési képviselő.

– Meglepett azonban, hogy abban a Facebook-bejegyzésben, amely az eseményt népszerűsítette, és amely iránt kifejezetten nagy volt az érdeklődés, már nem szerepelt a nevem. A vita szervezőinek tájékoztatásából az is kiderült, hogy azért vagyok nem kívánatos személy, mert az egyetem vezetése úgy gondolja, az egyetem politikamentes intézmény, én pedig politikus vagyok – tette hozzá.

– Bár furcsálltam ezt a megoldást, sajnálattal ugyan, de tudomásul vettem. A módszer erősen a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveinek módszereire emlékeztetett, amikor egy ilyen rendezvényen nem kaphattak szót azok, akik nem a szocializmus szekerét tolták. Hozzáteszem, nem az egyetem vezetését hibáztatom, úgy vélem felső körökből érkezhetett politikai nyomás feléjük – mondta Mellár Tamás. 

Hamarosan azonban felgyorsultak az események, és a szervezők néhány órán belül keresték politikust, hogy mégis csak részt vehet a vitán, a rendezvény azonban zártkörű lesz, azt csak a szakkollégisták nézhetik végig. 

Mellár Tamás: Ha nem késlekedik a kormány, sok állás megmaradhatott volna | Magyar Hang

Mellár Tamás a Magyar Hangnak arról is beszélt, balgaság arra gondolni, hogy a kormány válságkezelő gazdaságpolitikájának kritizálására használta volna a rendezvény adta nyilvánosságot. – Hiszen a beszélgetés arról zajlik majd, hogy milyen a jelenlegi válság természete, milyen lefutása lehet, milyen gazdaságpolitikai lépésekkel lehet csökkenteni hatását, lesz-e strukturális, illetve a világgazdaságra alapvető átalakító hatása. Egyszóval csupa olyan téma, amely nagyon érdekes közgazdasági kérdéseket vet fel, és semmi köze a napi gazdaságpolitikához. Egyébként is tartok előadásokat az egyetemen, s azok is politikamentesek – emelte ki. 

– Már csak azért is rövidlátónak találom az ilyesfajta nyomásgyakorlást, mert bőven van fórum, ahol kifejthetem nézeteimet. Gondoljunk csak bele, elmondhattam a véleményemet a költségvetési bizottság e heti ülésén, vagy annak a 15 közgazdásznak az egyikeként, aki nyílt levélben fejtette ki véleményét a kormány eddig válságkezelési intézkedéseiről – hangsúlyozta Mellár Tamás. – Úgy vélem, az ilyesfajta politikai nyomásgyakorlás célja, hogy érzékeltesse, az az egyetemi oktató ne nagyon kapjon nyilvánosságot, aki nem ért egyet a kormány tevékenységével. Tovább gondolva ezt, arra jutottam, hogy egyebek mellett a renitens egyetemi oktatók megzabolázását is szolgálja a felsőoktatási rendszer tervezett átalakítása. Jelenleg ugyanis közalkalmazottként nehezebb megszabadulni a nemkívánatos személyektől a főiskolákon, egyetemeken, de ha az új rendszerben egy alapítvány lesz a munkáltató, az oktató pedig sima alkalmazott, akkor bárkit gond, és különösebb indoklás nélkül el lehet küldeni.

Mellár Tamás: Ha nem késlekedik a kormány, sok állás megmaradhatott volna | Magyar Hang

Az igazi válság még csak most következik. Nem tudni, milyen szerkezetben áll helyre a gazdaság, de ha rugalmasan alkalmazkodnak a magyar vállalkozások a megváltozott igényekhez - amelyek szerint a távol-keleti beszállítók aránya várhatóan csökkenni fog - , akár jól is járhatunk.

A témáról a Népszava is írt. A napilap cikkében azt írják „Schepp Zoltán, a PTE közgazdasági karának dékánja az említett nyílt levél és annak kormánykritikus sajtóvisszhangja miatt látja úgy, hogy Mellár álláspontja a politikai erőtérbe került. A dékán szerint ha Mellár a vitában elmondja érveit, akkor abból sokan azt a következtetést vonják le, hogy a pécsi egyetem „kormánykritikus, ellenzéki nézeteket hirdet”. 

A cikk szerint Mellár Tamás vélekedésével szemben „Schepp Zoltán viszont állítja, hogy az intézmény nem kapott parancsot, döntésüket csupán a politikamentesség motiválta”.