Mérő Lászlót is zsarolta egy Wikipédia-felhasználó

Mérő Lászlót is zsarolta egy Wikipédia-felhasználó

Mérő László matematikus (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy magyar Wikipédia-felhasználó több ismert embernek felajánlotta, hogy fizetség fejében szócikket készít róluk az internetes lexikonra, majd a gyanú szerint azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kap még több pénzt, nem fejezi be a munkát – közölte a Wikipédia magyar nyelvű felülete.

Mérő László matematikus erről májusban tett bejelentést: az adminisztrátorok üzenőfalán részletezte, hogy egy felhasználó pénzért ajánlotta fel, hogy megírja a róla szóló Wikipédia-szócikket, de a megígért feladatot nem végezte el, ugyanakkor újabb pénzeket követelt, megzsarolta az érintettet.

Az ügyről a Wikipédia külön oldalon azt írják, hogy a felhasználó nem csak Mérő Lászlót zsarolta meg azzal, hogy a kifizetésig nem fejezi be az elvállalt feladatot. A felhasználó például Görög Ibolya protokollszakértőt is megkereste, de ebben az esetben zsarolás nem történt.

A szerkesztések módja alapján több művész és tudós szintén az érintettek között lehet, mint például Czigány Judit színművész, David Adger nyelvész, Kálló Veronika logopédus vagy Varga Attila közgazdász is. 

A Wikimédia Magyarország Egyesület nem tesz feljelentést, de arra biztatta a sértetteket, hogy ők nyugodtan tegyék meg. Mérő László jelezte, hogy szívesen felvenné a kapcsolatot a többiekkel, hogy együtt lépjenek fel a zsaroló ellen. A felhasználót már eltiltották a Wikipédia szerkesztésétől.