„Mintha egy szellemvárosban közlekednék”

„Mintha egy szellemvárosban közlekednék”

Parkoló autók Budapesten (Fotó: Takács Kitti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ötödére esett vissza a napi fuvarjaim száma. Régen volt napi tizenöt, ma jó, ha van három – számol be az egyik legnagyobb fuvarszervező flottájánál dolgozó sofőr. (...) – Éjszaka olyan, mintha egy szellemvárosban közlekednék – számol be egyikük, másikuk pedig azzal egészíti ki, hogy ez nem is csoda: nincsenek nyitva a szállodák, nincsenek airbnb-s lakások a bulinegyedben, ahol most amúgy is minden zárva. Személy szerint a magyarországi Formula–1-futam esetleges elmaradása miatt aggódik a legjobban, aztán folytatja a felsorolást, hogy minek a meghiúsulása jelent majd neki nagy kiesést.

(...)

„Talán találok valamit feketén" | Magyar Hang

A drámai visszaesésre persze a kijárási korlátozások és a szórakozóhelyek bezárása miatt számítani lehetett a szektorban, nem csoda, hogy a kormány március 18-án bejelentett gazdaságvédelmi akciócsomag kedvezményezettjei között ott vannak a taxisok is. Kevesebb járulékot kell fizetniük, a katás vállalkozó taxisok pedig négy hónapra mentesülnek az adó megfizetése alól, csak júniusban kell újra a zsebükbe nyúlniuk. Ennek persze az általunk megkérdezettek örültek is, de azt már mind hozzátették, hogy ettől még nem lesz bevételük.

(...)

Egy április 15-én megjelent rendelet széles körben teszi lehetővé a sofőrök számára, hogy részt vegyenek az áruszállításban vagy ételfutárkodásban. (...) Nyilatkozóink szerint egyre több kollégájuk él is ezzel a lehetőséggel, így aztán nem kizárt, hogy amikor utas nélküli taxist látunk az utakon, akkor egy újdonsült ételfutárral találkozunk. Persze a személyfuvarozók és a futárok tarifája nem mozog egy ligában, így aztán informátorunk szerint a sofőrök talpon maradásában nagy szerepet játszik, hogy tudott-e korábban spórolni, vagy most van-e lehetősége kölcsönkérni a családjától.

Hogyan élik meg a taxisok a mostani helyzetet? Mennyire esett vissza bevételük? Mennyi ideig kellett várnia egy sofőrnek, míg a reptéren beült mellé egy utas? Létezik-e még, hogy csak úgy leintik az utcán őket? Mi a helyzet a hiénákkal? A válaszokat megtalálja a Magyar Hang április 23-án megjelent 2020/17. számában megjelent riportunkban.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 17. számban? Itt megnézheti!