„Talán találok valamit feketén”

„Talán találok valamit feketén”

Sorban állók a budaörsi munkaügyi központnál (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az elektronikus ügyintézés miatt nem állnak tömött sorok az utcán, hetente 10–12 ezren veszítik el az állásukat a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetben.

Henrik (35 éves) jön éppen kifelé, takarítóként dolgozott egy hostelben. A szálló bezárt, ő két hete került utcára. Próbált ismerősökön meg az interneten keresztül állást keresni, nem járt sikerrel. Alig van pénze, szüksége volna munkanélküli segélyre és állásra is. (...)
– Szerintem ez is jó magyar szokás szerint megy majd: talán találok valamit feketén – mondja.

(...)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkanélküliség Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében a legnagyobb. Rétságra megyek, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának helyi kirendeltsége, szóval a járási központ alig egy órája nyitott ki. Három férfi várakozik az ajtóban, közülük csak egy, Lakatos Tibor szeretne beszélgetni. A többiek szégyellik a helyzetet, amibe kerültek, ez persze teljesen érthető. Mármint nem az, hogy belekerültek. Tibor eredetileg kőműves, a járványhelyzet előtt kamionsofőrként dolgozott, másfél hónapja munkanélküli, mert a koronavírus miatt nem kap fuvarokat. Nem mondhatja, hogy a tartalékait éli fel, mert azok nincsenek.

(...)

Mit mesélnek azok, akik személyesen mennek be a munkaügyi központokba? Egyáltalán miért ezt a formát választják: nincs internet otthon vagy nem tudják kivárni a megkapott időpontot? Mit gondolnak a kormány által lehetőségként ajánlott mezőgazdasági munkáról? Kik sínylik meg leginkább a koronavírus-járvány miatti helyzetet? A válaszokat megtalálja a Magyar Hang április 23-án megjelent 2020/17. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 17. számban? Itt megnézheti!