Mirkóczki Ádám: Szomorúan nézem kívülről, ami történik

Mirkóczki Ádám: Szomorúan nézem kívülről, ami történik

Mirkóczki Ádám a parlamentben (Fotó: Mirkóczki Ádám / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Jobbikkal való szakítását bejelentő közös közleményükben azt írták, hogy döntésének egyáltalán nincs köze az utóbbi időben a párt körül zajló eseményekhez. Akkor miért hagyja el ennyi év után a pártot?
– Ha röviden kell válaszolni, akkor annyit mondanék, hogy Eger miatt. Gondolhat bárki bármit, ez az igazság, a Jobbikban jelenleg zajló folyamatoknak nincs köze a lépésemhez.

Ön szerint ez hihető?
– Valójában hamarabb akartam ezt megtenni, ám éppen akkor jelentek meg a frakcióban a konfliktusok. Akkor elhalasztottam, hogy ne keltsem azt a látszatot, mintha a vita bármely szereplőjének a pártján állnék. Ám beláttam, az sem jó senkinek, ha akkor lépek, amikor ez az ügy már elcsitul, hiszen akkor úgy tűnhetett volna, mintha a baj még nem ért volna véget.

A Jobbik vezetősége mióta tud arról, hogy el akarja hagyni őket?
– A párt vezetését ez nem érte sem váratlanul, sem meglepetésként, hiszen már hetekkel ezelőtt közöltem néhányukkal, hogy ez a döntés megszületett és csak idő kérdése, hogy meg is tegyem. Egy párt életében az ilyen soha nem jön jókor. Itt fontos leszögezni, hogy 2019 januárjától minden tisztségemről lemondtam a Jobbikban és lényegében csak Egerrel foglalkoztam. Kimaradtam a tisztújításokból, nem ismerem a konfliktusok valódi forrásait, nem is akarok ezekben senki oldalára állni. Csak ismételni tudom magam, személyi ügyeknek, pártbeli konfliktusoknak semmi köze a döntésemhez.

Kínosnak érzi azt, ami most a Jobbikban zajlik?
– Inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyon szomorúan nézem kívülről. Nem tudom, ki a hibás, nem tudom, kinek van igaza, egyet tudok, hogy ez senkinek nem jó. Az elmúlt tíz évben jelentős szerepem volt a párt életében már csak a szóvivőség miatt is, ezért nyilván fájdalmas ezt nézni. A Jobbik már túlélt nagyon kemény konfliktusokat, szerintem ezt is túl fogja, az viszont már más kérdés, hogy milyen állapotban jön ki belőle.

– A távozók egyaránt Jakab Pétert hibáztatják. Ön szerint jó elnök Jakab Péter?
– Ezt nem tudom megítélni, hiszen nem vagyok része már fizikailag annak a közösségnek, amit ő vezet. Az egri polgármesterség miatt valóban semmilyen pártügyben nem veszek részt, így nem venném a bátorságot ahhoz, hogy megítéljem Jakab Péter elnöki tevékenységégét. Képviselőként jó embernek ismertem meg, az elnöki munkájáról viszont nem tudok nyilatkozni és nem is szeretnék úgy, hogy nem ismerem a vélt vagy valós konfliktusok forrásait.

Azt mondta, Eger az oka a kilépésének. Ön jobbikosként lett az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje és így is nyerte meg a választást. Miért lenne akadály a párttagság?
– Azt már az elején deklaráltam, mi a városért dolgozunk, nem akarom engedni, hogy Eger vezetésében bármilyen pártpolitikai érdek megjelenjen. Tíz éven keresztül voltam a Jobbik tagja, így mondhatom, nem is kis áldozatot hoztam most a város érdekében. Azt akarom ezzel a többiek felé demonstrálni, hogyha én polgármesterként kilépek a pártpolitikából, akkor mások munkáját se befolyásolják a pártok. Én polgármester vagyok, nem pedig pártpolitikus és nem is akarok az lenni.

– Azt mondja, hogy egy polgármester ne legyen párttag?
– Ebben a végtelenségig átpolitizált közéletben kifejezetten hasznosabb vagy kívánatosabb, ha egy város élén olyan döntéshozók állnak, akik képesek mindenkit képviselni és lépéseiket nem a pártlogika határozza meg.

Friss hír, hogy Egerben kirúgta az egyik alpolgármesterét, Mirkóczki Zitát, aki történetesen a másod-unokatestvére is. Miért?
– Egy polgármesternek joga van akár egy személyben is eldönteni, hogy kire milyen feladatot bíz és azt milyen státuszban teszi. Zita a kulturális ügyekért felelt alpolgármesterként. Amikor azonban jött a koronavírus és a rendkívüli helyzet, Eger rengeteg vállalkozása pillanatok alatt a csőd közelébe került és kifejezetten felértékelődtek a szociális ügyek. Farkas Attila – aki szintén MSZP-s – profin, gyorsan és hatékonyan kezelte a problémákat, így meghoztam a cseréről szóló részben politikai, részben személyi döntést. Ha visszamehetnék az időben, lehet, hogy ezt hamarabb lépném meg.

A Népszava erről szóló cikkében felmerül az is, hogy emiatt a helyi ellenzéki frakcióban heves vita várható és többen úgy vélik, akár időközi választáshoz is vezethet a konfliktus.
– Jelen állás szerint erről szó sincs, a többségi, kisebbségi arányok nem változtak meg. Ennyire nem szaladnék előre.