MOSZ: A létező egészségügyi dolgozók tartalékai már elfogytak

MOSZ: A létező egészségügyi dolgozók tartalékai már elfogytak

COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03 (Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg csaknem 12 ezer beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) nem látja azokat a tartalék egészségügyi dolgozókat, akikről a kormány beszél.

– Nyilván lehet még 1500-at is el tudunk helyezni ágyakon, amelyeket kinevezünk intenzíves ágynak, de ez nem jelenti azt, hogy a páciens valódi intenzív terápiában fog részesülni. A létező egészségügyi dolgozók tartalékai már elfogytak. Ha valóban valahol vannak még titkos tartalékok, akkor itt az ideje, hogy előkerüljenek ezek – mondta az ATV Híradónak Daróczy Gaál Ágnes, a MOSZ alelnöke.

A 444 is arról ír, hogy akkora teher hárul a magyar kórházakra, amihez hasonlóra nemzetközi szinten sem volt példa. Úgy számolnak, hogy a koronavírussal ápolt fertőzöttek száma lakosságarányosan most Magyarországon és Bulgáriában a legmagasabb. A Portfolio számításai szerint a még vállalható színvonalú intenzíves ellátás felső határa 1800 körül lehet. Ennél több intenzíves beteg esetében jobban megoszlik a dolgozók figyelme, ami rontja a túlélési esélyeket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elárulta: aznap 1784-en voltak intenzíven a fertőzöttek közül.

 Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint is a járvány legsúlyosabb napjait éljük. – A korábbi tapasztalatokból talán április közepén, végén elkezdenek csökkenni a számok és talán nyárra fellélegezhetünk, de a járványnak ebben a szakaszában nagyon nehéz jósolni – fogalmazott a főorvos.

Eközben a kormány a korlátozások enyhítéséről beszél, és ezt ahhoz a naphoz kötötte, amikor az átoltottak száma már elérte a 2,5 milliót. A Portfólió korábban kiszámolta, hogy ez április 10-ére érhető el. Szlávik János szerint azonban a legsúlyosabb napokban nagyon nehéz a nyitásról beszélni.