Új társelnökei lettek az MSZP-nek – ígérik, szakítanak a megszorítások politikájával

Új társelnökei lettek az MSZP-nek – ígérik, szakítanak a megszorítások politikájával

Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre lettek az MSZP új társelnökei (Fotó: MSZP / Facebook)

Fotó: Erdos Laszlo Elmedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kunhalmi Ágnest és Komjáthi Imrét választották meg az MSZP társelnökeivé szombaton – jelentette be a párt közösségi oldalán. Kunhalmi megígérte, legközelebb a szocialistáknak lesz saját miniszterelnök-jelöltjük, míg Komjáthi arról beszélt, az ellenzéknek nemcsak az önkormányzati, de az EP-választáson is együtt kellene működnie és egy listát kellene állítania.

Kunhalmi beszédében megköszönte a bizalmat, hogy ismét két évre a párt vezetőjévé választották. Nem könnyű ez a munka, de mi könnyű Magyarországon? – tette fel a kérdést hozzátéve: most kell nagyon erősnek lennie minden magyar baloldali embernek. Úgy vélte, a pártnak fordulatot kell tennie ahhoz, hogy újra hitelesen tudjanak politizálni, ő is erről írt társelnöki pályázatában. Szerinte sorsfordító időket élünk, például volt járvány, aszály, háború van, a magyar családok egyre nagyobb félelmekkel tekintenek a jövőben, és plusz problémát okoz, hogy a kormány nem segítséggel, hanem elfordulásokkal tekint a magyar családokra, megszorító politikával válaszolnak a válságra. Szerinte a Fidesz a saját oligarchái érdekében is megszorít, például ezért is magas az áram ára. 

Arra is kitért, a pedagógusok jogtalan kirúgása azt jelenti, a Fidesz már nem riad vissza a durva politikai retorzióktól sem. Az MSZP követeli, tegyék vissza őket, és hogy azokat a figyelmeztetéseket, amiket kiosztottak más pedagógusoknak, vonják vissza. A modern iskola lehetőségének megteremtését állítsa helyre a kormány. Az MSZP közössége arra kéri a társadalom egészét, hogy aki él és mozog, menjen el a holnapi, oktatásért szerveződő demonstrációra.

Kunhalmi leszögezte: nem gondolja, hogy a 2010 előtti politikát kéne folytatni, új válaszok kellenek a válságra, szociáldemokrata fordulatra van szükség. Mit jelent az igazi baloldali politika? A baloldali fordulat lényege, hogy az MSZP végérvényese szakít a megszorításra épülő gazdáságpolitikával. Nemet kell mondani a rendszerváltás óta ciklikusan alkalmazott megszorításokra, ez a döntő oka, hogy az MSZP karanténba került 2010 után. A rendszerváltás óta nem tud a társadalom stabilan növekedési pályára kerülni, most Orbán a NER-ben is a megszorítás útjára lépett, ezért az MSZP-nek ezzel világos üzenetben kell szakítania.

Összefogás nélkül ennyit se ért volna el az ellenzék

Szerint az elmúlt években nem az volt a baj, hogy rossz elnököket választott volna a párt, inkább az, hogy nem végezte el a szembenézés feladatát, nem néztek szembe a 2010 előtti kormányzati tevékenységgel, így az elért eredményeket sem vették számba. – A múltat nem eltagadni kell, hanem tanulni belőle – vélte. Például büszkék arra, hogy 2010 előtt csökkentek a jövedelmi különbségek, nőtt a középosztályhoz tartozók száma, miközben utóbbi a NER-ben csökken. Jelezte: visszahoznák például a panelprogramot is – önerő nélkül. Büszkék arra is, hogy a 13. havi nyugdíjat is ők találták ki és vezették be. Az MSZP követeli, karácsonyig minimum 10 százalékkal emeljék a nyugdíjat, januártól pedig 16 százalékkal, hogy ne bukjon orra a magyar nyugdíjas társadalom és túl tudja élni a telet.

Ezt követően Kunhalmi rátért arra, hogy mi az, amivel végérvényesen szakítani akarnak. Azon túl, hogy nemet kell mondani a megszorításokra, nemet mondanak a megszorításokat tartalmazó reformokra is. – Azt mondták, hogy nem fog fájni, de igenis fájt az embereknek, és nem is volt értelmük – vélte. Szerinte ha ezeket következetesen képviselik, meggyőződése, hogy a társadalom széles tömegei meg fogják hallani az MSZP hangját. Szerinte a párt az adórendszer megváltoztatása mellett is kiáll, Kunhalmi számára elfogadhatatlan, hogy a tőke alacsonyabb adókulccsal adózik, mint a polgár. Igenis csatlakozni kell a globális minimumadóhoz. Elfogadhatatlan az is, hogy a fideszes oligarchák egy része nem fizet különadót. 

Lesz saját miniszterelnök-jelöltjük

Nem mindegy, hogy milyen utat választanak a pártok és az MSZP is a következő időszakban. Olyan ajánlat kell, amely a magyarországi baloldali szavazókat is képes többségbe rendezni a Fidesszel szemben. A 2022-es választás tanulsága, hogy az egyre inkább öngondoskodásra épülő, szélsőjobb oldali irányba mozduló rezsimet igazi szociáldemokrata központú programmal lehet legyőzni, jobboldali programmal nem. A jobboldali rendszert nem lehet jobboldali miniszterelnökkel legyőzni. A következő előválasztáson lesz az MSZP-nek saját baloldali jelöltje – ígérte. Ők az előválasztásokat nemcsak addig tartják fontosnak, amíg a saját jelöltjük talpon van. Tanulság az is, hogy ha nem lett volna összefogás, még ezt az eredményt sem érték volna el. A baj, hogy az ellenzék akkor fogott össze rendesen, mire a Fidesz rendszere kiteljesedett, 2018-ban-2019-ben még jobban szerepeltek volna. Aki egyedül akarja ma legyőzni a kormánypártokat, az kudarcra van ítélve, és a demokratikus Magyarország és Európa ügyét is veszélyeztetik. Kizárólag Orbán-problémája van ennek az országnak, az erő nem a sértettségben van, hanem a belátásban – fejtette ki. Az összefogás nem lehet cél, hanem pusztán egy eszköz. Tehát aki ma az együttműködéstől nem zárkózik el, az azt is jelzi, valóban a NER-rel akar megküzdeni. Az MSZP szerint újra kell indítani a párbeszédet az ellenzéki oldalon, de ez csak egyenrangúnak tekintett felek között lehetséges. – Kizárólagos orbánozásból nem lesz jobb és új Magyarország – folytatta a tanulságok levonását. Ma az ellenzéki oldalon kizárólag az MSZP rendelkezik hálózattal, de többé nem lesznek akkumulátor párt, nem hagyják, hogy leszívják a tudásukat, erőiket, majd mérgezőnek bélyegezzék őket. Ezzel szakítanak, de partnerei lesznek mindenkinek, aki velük szeretne jönni a rezsimmel szemben, akinek pedig a tenyerébe csapnak, bízhat bennük.

Szavait azzal zárta, hogy fontos, hogy béke legyen a párton belül, és azokkal is, akik elbizonytalanodtak az MSZP-ben. A pártban új hidakat is kell építeniük. Végül a tagságot arra emlékeztette, az MSZP-ről nem mások döntenek, nem újságírók, nem politológusok, hanem maguk az MSZP-sek. – Nehéz lesz a két év, de tudom, hogy meg fogjuk csinálni – tette hozzá.

Fizessenek a gazdagok!

Ezt követően Komjáthi Imre szólalt fel megköszönve a bizalmat. Számára nem egy üres pozíció lesz a társelnökség, hanem kőkemény meló. Biztos vannak a teremben nála jobb szervezők és stratégák, de a tagság azt gondolta, akkor lesz a párt önazonos, hanem az elit, hanem egy tanulni vágyó munkás ember lesz a vezető. –  Ilyet kerestetek, megtaláltátok – mondta. Ígérte, továbbra is azt fogja tenni, amit az esze és a szíve diktál. Azt akarja, hogy az MSZP azoknak a dolgozó embereknek a hangja legyen, akiknek a szavát eddig nem hallották meg. Tisztában van azzal is, mit kéne másképp csinálni az MSZP-ben és a munkahelyeken. – Tőlem nem fogtok olyat hallani, hogy most decemberiálisokat vagy miket fogunk szervezni, és országjárásra indulok, hogy meghallgassam a népet. Nálam nem hír, hogy felülök a buszra és a vonatra, nálam ezt úgy hívják, hogy hétköznap. És ez a párt is mostantól így fog dolgozni – ígérte. Szerinte ahhoz, hogy az emberek akaratát ismerjék, köztük kell élniük. Cselekvés kell, nem duma, mert minden párt csak annyit ér, amennyit az emberekért tenni képes. Megköszönte Tóth Bertalannak, hogy a pártnak nincs semmilyen adóssága. Azt akarja, az MSZP ne falakban, hanem az emberek lelkében legyen benne.

Orbán Viktor elhozta nekünk az ezer forintos kenyér rendszerét – mondta. Úgy vélte, minden erejükkel az embereket kell képviselni, hogy a düh és csalódottság mellett észre vegyék a reményt. – Van politikai programunk, szervezetünk, országos hálóztunk, kiváló politikusaink – sorolta azt is kiemelve, nekik van a legtöbb polgármesterük és önkormányzati képviselőjük is. – Most úgy mondom, hogy mindenki értse, kormánypárti és ellenzéki is egyaránt: az MSZP az igazi baloldal – húzta alá.

Egy lista kellene az EP-választáson, de legalábbis egy baloldali

– Lehet énekelni, hogy egy vérből vagyunk, de addig nem beszélhetünk egységes nemzetről, amíg egyetlen gyerek sorsa is azon dől el, milyen családba születik – vélte. Szerinte az MSZP-sek baloldaliak és patrióták, egységes nemzetben gondolnak az anyaországban és a határokon túl is. – Igen, akinek több van, fizessen több adót, akinek kevesebb jut, fizessen kevesebbet. Igen, fizessenek a gazdagok! – mondta megidézve Botka László volt szocialista miniszterelnök-jelölt szavait. Arra is kitért, az MSZP-nek nincsenek kimondatlan, sunyi terveik, mindig is a Fideszt akarták leváltani, nincsenek B és C terveik a többi ellenzéki párt ellen. Voltak, akik ezzel vissza is éltek – Április 3-a után is azt mondtuk, a vereséget közösen szenvedtük el, senki sem háríthatja át másra a rá eső részt. Mi nem álltunk be a másokat hibáztatók közé, mert aki mindig másokra keni a felelősséget, az soha sem tanul – mondta ezzel kimondatlanul is a DK-nak és Gyurcsány Ferencnek odaszúrva.

Arra is kitért, a világ megváltozott, az MSZP-nek fel kell vennie a tempót. Hisz a Fidesz leváltásában, de látja, erre egyetlen párt se képes egyedül. Kezdeményezni fogja, hogy az önkormányzati választásokon működjenek együtt a pártok, ezt pedig az EP-választás esetén is úgy látja: egységes listával kellene készülni. Ha mások másképp gondolják, az MSZP egy baloldali lista összeállítását fogja kezdeményezni.