MSZP: Ingyenes tesztelést kell indítani a szociális szférában

MSZP: Ingyenes tesztelést kell indítani a szociális szférában

Koronavírus-teszthez mintát vesznek az országos szűrővizsgálaton (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arra kéri az MSZP az országos tiszti főorvost, hogy rendelje el az azonnali tömeges és ingyenes tesztelést a szociális ágazatban dolgozók, a bentlakásos idősotthonokban élők és a magyar munkavállalók számára.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szombaton online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az aktív fertőzöttek száma „borzasztó dinamikával növekszik”: pénteken hétszáznál is több új fertőzöttet azonosítottak, míg a tavasszal a legnagyobb szám még 210 volt.

Az intézményrendszer képes akár tízezer tesztet is elvégezni egy nap alatt, ezért „az egyetlen felelős döntés” az azonnali tömeges és ingyenes tesztelés – vélekedett.

https://www.facebook.com/mszpfb/videos/758374448330529/

A protokoll szerint azok a munkavállalók, akiknél koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, két negatív teszt után járhatnak újra dolgozni. A magyar emberek nem tudják saját költségvetésükből kigazdálkodni a tesztek több tízezer, családok esetén akár több százezer forintos árát, és a kéthetes karantént sem tolerálják – mondta.

Rámutatott: az alaptörvény szerint minden embert megillet az emberi méltósághoz, élethez, a szociális biztonsághoz, valamint a testi és lelki egészséghez való jog. Korózs Lajos úgy fogalmazott: „reméljük, hogy nem az vezérli az országos tiszti főorvost, mint tavasszal, hogy az intézményekre gyakorlatilag rázárta az ajtót, és a vírust bent tartották”.

(MTI)