„Működőképes, de még fapados a távoktatás” – Első nap iskola nélkül

„Működőképes, de még fapados a távoktatás” – Első nap iskola nélkül

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

E-mailben küldött órarend, meghatározott tananyag, az elkészített feladatokat pedig lefotózva kell elküldeni az oktatónak – így számoltak be az új, digitális oktatási rend első tapasztalatairól szülők a Magyar Hangnak. Számonkérés is lesz, de ez még nem mindenhol látszik kiforrottnak.

Egy lapunknak nyilatkozó édesapa szerint egyszerűen igyekeznek megoldani az iskolák a távoktatást. Voltaképpen ugyanaz történik, mint máskor, amikor egy-egy gyerek hiányzik, csak ezt most az egész osztályra kiterjesztették. Az iskolával Skype-on, e-mailben, telefonon és Facebookon tartják a kapcsolatot. A tanító elküldi a feladatokat, amelyeket otthon kell megoldani a gyermeknek, nyilván nem egyedül.

Elmondása szerint első osztályos kislányát már csütörtök reggel elküldte vidékre az édesanyjához, úgy látták, hogy Budapesten nem tudják megoldani a gyermek felügyeletét. Dolgozniuk kell, de még ha valamelyikük otthon is maradna vele, az sem változtatna azon, hogy nehezen tudták elképzelni a gyermek „elkülönítését” a zsúfolt városi környezetben.

Orbán Viktor: A diákok nem mehetnek hétfőtől iskolába, digitálisan fognak tanulni | Magyar Hang

– Egy gyereket nehéz lenne bezárni egy lakásba, szüksége van néha friss levegőre, de a játszóterek telítettek. Már múlt héten is rosszul éreztem magam, amikor láttam, hogy a játszótéren megölelgetik, megpuszilják egymást a gyerekek, vagy beleesznek egymás ételébe. Édesanyámék erdő mellett laknak, ott ki tud járni a levegőre a lányom anélkül, hogy más emberek közvetlen közelébe kerülne – mondja a szülő.

Az övékéhez hasonló távoktatási gyakorlatból számolt be egy másik édesapa is, akinek általános iskolás gyermeke egy fővároshoz közeli intézmény tanulója – Van az iskolában ügyelet, de senki nincs bent, úgy látszik, mindenki inkább megoldja otthon a gyerekfelügyeletet – meséli.

A távoktatás megoldása szerinte elég fapados, de működőképesnek látszik. - Minden este e-mailben kapjuk a másnapi penzumot. Kaptunk egy órarendet is, aszerint kell haladni a tanulnivalókkal. A munkát le kell fotózni, és elküldeni a tanító néniknek. Ők napközben megnézik, megjegyzésekkel látják el, majd este jön az újabb adag. Mindenből kötelező feladatokat kell adniuk, beleértve rajzot, tesit, technikát, éneket. Azt írták, megpróbálnak „nem eszement” dolgokat kitalálni. Számon is kell majd valahogy kérni, akár témazárókat is kell majd írni így, de még nem találták ki, hogyan – számolt be az édesapa.

Orbán hibázott, majd atyuskaként próbálta menteni a menthetőt | Magyar Hang

Lapunknak nyilatkozott egy nagyobb dunántúli városban élő, kétgyermekes édesanya is, akinek mindkét, szintén általános iskolás gyereke kapott már tájékoztatást a távoktatásról. A tananyagot az e-kréta rendszeren (ez az elektronikus napló rendszerén) keresztül fogják küldeni, az első adag szerdától várható. A feladatokat kötelező elvégezni, ez lesz a számonkérés alapja az iskola elektronikus üzenete szerint. Azt írják, a tanárok kérdések feltevésével ellenőrzik, hogy a diákok elvégezték-e a feladatot. – Ezt én úgy értelmezem, hogy videós oktatás nem lesz, csak feladatokat küldenek, illetve leírják, hogy a tankönyvből melyik leckét kell megtanulni. Az e-kréta ennél bonyolultabb tartalmak átadására nem is alkalmas – véli a szülő.

Náluk gyerekfelügyeletet alsósoknak lehet kérni, de csak abban az esetben, ha a szülők kitöltenek egy nyilatkozatot arról, hogy mindkét szülő munkavégzése elengedhetetlen a járvánnyal kapcsolatos, vagy egyéb közfeladatok ellátásához. A gyerekeknek ebédet keddtől lehet igényelni, csak elvitelre, az étkeztető által adott eldobható dobozokba.

Orbán Viktor múlt pénteken este jelentette be, hogy a gyerekek hétfőtől egy új, digitális oktatási rendre állnak át és nem mehetnek be az iskolába. Ez már csak azért is volt meglepő, mert néhány órával korábban – pénteken reggel – az állami rádióban még éppen ennek ellenkezőjéről beszélt. Délutánra azonban nagyot fordult a világ, nem mellékesen a Fidesz is, vagyis saját pártja is az iskolabezárást javasolta.