Müller Cecília: Járványügyi gócpont alakult ki Tiszaújvárosban

Müller Cecília: Járványügyi gócpont alakult ki Tiszaújvárosban

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kórházaknál a csütörtökön elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás lépett életbe, mert nagyon fontos a naprakész információ begyűjtése, a szükséges intézkedések (vezénylés, védőfelszerelés) miatt – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki online tájékoztatóján a friss adatokat ismertetve.

Emelkedik a kórházban ápoltak száma, ha valaki középsúlyos állapotban kerül be, nagyon gyorsan súlyos szakaszba tud lépni az állapota, és ilyenkor szükség lehet a lélegeztetőgépre – mondta. Ezért azt kérte, ha valaki tüntet észlel magán, jelentkezzen háziorvosánál, hogy elvégezzék rajza a koronavírus-tesztet.

A nemzeti konzultáció eredménye kapcsán elmondta, örül, hogy a lakosság véleménye teljesen egybecseng a járványügyi intézkedésekkel és a szabályokkal. Itt ki emelte a maszkviselés elfogadottságát.

Müller Cecília a sajtóhíreket megerősítve elmondta, hogy Tiszaújvárosban kialakult egy járványügyi gócpont. Európában és Magyarországon is a közösségi terjedés jellemző, bárki bárkit megfertőzhet, de ennek ellenére kialakulhatnak gócpontok is. Az ottani építkezésen sokféle nemzetiségű ember dolgozik, a cégek szűrővizsgálatokat végeztettek, 1717 PCR-tesztből 242 lett pozitív, illetve 173 embert minősítettek szoros kontaktnak. Nagy kihívás ennek a menedzselése a területen, minden szakember végzi a dolgát. Az izoláció rendkívül fontos: elkülönítették a szálláshelyen a pozitívakat, a szoros kontakt negatívakat és a nem szoros kontakt negatívakat egymástól. Ezzel az izolációval lehetséges, hogy ne vigyék be a városba fertőzést. Ez nagyon nehéz feladat, de rendkívül fegyelmezetten zajlik minden – mondta Müller Cecília. Egyelőre középsúlyos megbetegedés sem történt közöttük, egy fő került kórházba, de az intézmény felkészült, egy elkülönített résszel, ha szükséges lenne. A kórház kapacitásait is megemelték, a székesfehérvári honvédségi egység pedig fertőtlenít.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta, tudomása szerint nincs olyan levél, hogy újra mosnák a maszkokat, minden intézmény kétheti tartalékkal jelentkezik.

Egy veszprémi iskolás koronavírusos lett, de csak a fél osztályt küldték haza, miért és miért nem tesztelik le őket? Van egy protokoll az oktatási intézményekre, a helyi hatóság tudja felderíteni a helyzetet. Általában egy osztályközösség egyöntetűen bírálandó el, de ez nem így van minden esetben. Nem biztos, hogy mindig az egész osztály szoros kontakt – mondta a tiszti főorvos.

Kézben tartják-e a hatóságok a járványt? – Úgy gondolom, hogy igen. Mindenki végzi a feladatát, minden gyanús esetet kivizsgálunk. Mindenki, akinek orvosi ellátásra van szüksége, hozzájut – válaszolta.

Szükség lenne-e a védőkesztyűkre a tömegközlekedési eszközökön? – A WHO és én sem ajánlom. Hatékonyabb a fogantyúk és a belső tárgyak rendszeres fertőtlenítése, illetve a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés. A kesztyűk használata egészségügyben, betegápolásban indokolt, hiszen hamis illúziót is kelt, nem szükséges ezek használata – fogalmazott Müller Cecília.

A rendőrség mi módon ellenőrzi a házi karantén betartását? – A rendőrszakmai és járványügyi előírások alapján, de úgy, hogy az ne sértse a magánélethez való Jogot. Ajánlotta a házi karantén nevű applikációt, akkor rendőri ellenőrzésre sincs szükség – mondta Gál Kristóf rendőr alezredes.

Indokolt-e kórházból hazatért idős betegnél PCR-tesztet végezni? – A betegségtől függ, ha koronavírussal összefüggésben volt bent, akkor mindenképpen ajánljuk, de ha nem akar, jól érzi magát és hazamenne, akkor a 10 napos karantén idejére otthonában javasoljuk elkülöníteni. Ha más miatt volt kórházban, akkor erre nincs szükség. Egyedi döntések kell szülessenek a kórházakban, de az ajánlás így hangzik – mondta Müller Cecília.