Müller Cecília szerint nem gyakorlatias a mozikról szóló új járványügyi rendelkezés, de nem tud mit tenni

Müller Cecília szerint nem gyakorlatias a mozikról szóló új járványügyi rendelkezés, de nem tud mit tenni

Képünk illusztráció, montázs. Felhasznált képek: Fotó: Unsplash/Felix Mooneeram, valamint: A Szent István-díj idei kitüntetettje, Müller Cecília országos tisztifőorvos az elismerés átadása előtt Székesfehérváron 2020. augusztus 18-án. MTI/Vasvári Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán 0 óra, a hatálybalépés előtt pár perccel jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a magyarországi mozik működését is jelentősen átszabta. A legfontosabb új szabály, hogy a mozitermekben a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el azaz két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni.

A jogszabály nem rendelkezik olyan kivételről, hogy az egy háztartásból, jellemzően egy járművel érkező családtagokra ez ne vonatkozna. Azaz egy négyfős család hiába érkezik együtt, egy lakásból, mégis csak úgy ülhetnek le a filmszínházban, hogy két-két helyet kihagynak minden egyes családtag között. Vagyis ha például az apuka az egyik sorban az 1. széken ül, a tőle legtávolabb ülő családtag a 9. széken kell hogy helyet foglaljon.

Ezt az abszurd helyzetet feloldandó küldött megkeresést a Mozisok Országos Szövetsége Müller Cecília országos tiszti főorvosnak, aki példás gyorsasággal, csütörtökön reggel válaszolt is. Müller Cecília azt írja a mozisoknak, hogy jelenleg a mozik nézőterére a jegyeket úgy kell értékesíteni, hogy a nézők között 2 szék üres maradjon, és egymás mögött se ülhessenek. Mint a tiszti főorvos írja „ez az előírás minden vendégre vonatkozik, függetlenül attól, hogy azok egy családba, vagy egy háztartásba tartoznak-e”.

Müller tiszti főorvos azt is fontosnak tartotta leszögezni a Mozisok Országos Szövetségének adott válaszában, hogy „gyakorlati szempontok szem előtt tartásával ... járványügyi szempontból nem jelent további kockázatot, ha az egy háztartásban élők megváltott ülőhelyük számát figyelmen kívül hagyva mégis egymás mellé ülnek a vetítés alatt”. Azaz járványügyi szempontból Müller Cecília szerint teljesen mindegy, hogy akik egy háztartásból érkeztek mozizni, azok a filmszínházban távolságot tartanak egymás között, vagy sem.

Csakhogy! A szabály akkor is szabály, ha nem életszerű. Ezért a tiszti főorvos leszögezi levelében, hogy ez (mármint, hogy a családok egymás mellé üljenek) a jogszabály konkrét szövegével ellentétes. Levele végén Müller azt javasolja a mozisok képviselőinek, hogy kérdéseikkel forduljanak az előírások betartásának ellenőrzésére hivatott szervhez, az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK). Azonban az nem teljesen világos, hogy miért irányította az ORFK-hoz a mozisokat Müller Cecília, hiszen ahogy a tiszti főorvosnak, úgy a rendőrségnek sincs hatásköre egy kormányrendelet rendelkezéseinek felülírására.

Mindenesetre – mint azt a Mozisok Országos Szövetségének elnökétől, Borsos Erikától megtudta a Magyar Hang – ők megpróbálnak Müller Cecília javaslatának megfelelően az ORFK-tól pontosítást kérni. „A helyzetet tisztázó választ, állásfoglalást szeretnénk kapni” – mondta lapunknak az elnökasszony.