Müller Cecília: Újabb eszköz van a kezünkben

Müller Cecília: Újabb eszköz van a kezünkben

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A veszélyeztetetteknél feltétlenül szükséges, hogy legalább az influenza ellen védekezzenek, az influenzaoltás személyében van védelem nekik – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Mindenkinek, aki hozzá szeretne jutni a oltakozási lehetőséghez, biztosítani tudjuk a lehetőséget – mondta.

Arról is beszélt, hogy azok körében, akiknél súlyosabb lefolyású a koronavírus-betegség, nincs változás az „előéletben”, de a légúti betegek ha elkapják, komolyabb bajba kerülhetnek, kétoldali, súlyos, vírusos tüdőgyulladást is kaphatnak, akárcsak az influenzások.

A PCR-teszteket fogadtuk el egészen idáig, hiszen ezt ajánlotta a WHO is, és kellően hatékonynak ítélték meg. ám tavasz óta rengeteg új lehetőség nyílt meg a diagnosztikában is, számos antigén alapú lehetőséget fejlesztettek ki, amely az aktuális állapotot mutatja, tehát a fertőzöttséget – mondta Müller Cecília.

Több ilyen teszt bevizsgálásra került a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában és azt találtuk, hogy ppzitivitás esetén, ha tüneteket mutat valaki, nagyon jó az egyezés a PCR-teszttel. Tehát ez újabb diagnosztikai eszköz a kezünkben. Aki súlyos állapotban van, és kórházba kell szállítani, már a mentőben elvégezhető a teszt és mire beér, már tudható is, hogy pozitív-e – fogalmazott Müller Cecília.

A hétvégén 109 rendőri intézkedést hajtottak végre. Az elmúlt 24 órában közösségi közlekedésben 55 alkalommal intézkedtek maszkviseléssel kapcsolatban, 5 szabálysértési feljelentés született. A kereskedelmi üzletekben való maszkviselés ügyében 54 intézkedésre került sor, 47 figyelmeztetés, 7 szabálysértési feljelentés született. Négy vendéglátóegységben intézkedtek, 3 szabálysértési feljelentés és egy figyelmeztetés történt. Állampolgári bejelentés alapján pénteken Esztergomban intézkedtek, mert 23 után kiszolgálták a vendégeket, Szombaton Budapest belvárosában két esetben is intézkedtek emiatt, mindhárom esetben szabálysértési feljelentést tettek.

Minden olyan helyen, ahol nem tartható a másfél méteres távolság, javaslom a maszk viselését, a szabadban is – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília.

Azt javasolta, hogy aki influenzaoltást szeretne, magától ne induljon el, hanem előtte telefonáljon, kérjen időpontot, hogy ne találkozzon beteggel a váróban.

Lakosságarányosan az egyik legfertőzöttebb ország vagyunk, mit akarnak tenni ennek visszafordítására – kérdezte az RTL Híradó? Ez egyszerűen nem igaz – kezdte válaszát Müller Cecília. Hozzátette: minden országban más és más a statisztika. A WHO azt az összehasonlítást alkalmazza, hogy egymillió főre nézi a fertőzöttek és az elhunytak számát. Előbbiben 17, utóbbiban 14. helyen vagyunk az EU-ban. Középmezőnyben foglalunk helyet, ezért köszönet illet a gyógyítókat is – mondta.

Azt ehhez hozzá kell tenni, hogy az RTL kérdése a második hullám alapján számolta hazánkat az egyik legfertőzöttebb országnak, ahogy azt a Magyar Hang is megtette. A Müller Cecília válaszában említett helyezés ugyanakkor a járvány teljes időszaka alapján áll meg, nem a jelenlegi állapotot mutatja.

Aki lélegeztetőgépre kerül, a fele le is kerül róla – mondta a tiszti főorvos Szlávik János közlésére hivatkozva, a Szent László kórház adatai alapján.