Nagy szigorítások, minimális lazítás: így jön el a karácsony Európába

Nagy szigorítások, minimális lazítás: így jön el a karácsony Európába

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét elkezdődött a koronavírus-szigorítási hullám Európában. Akárcsak ősszel, most is több helyen lépnek életbe az eddiginél keményebb korlátozások, míg más országok már túlvannak az ősszel elrendelt nagy lezáráson, aminek az eredménye már a számokon is látszik. Ám a lazításokat nem kapkodják el ezek az országok sem. A mostani korlátozásokat európai összehasonlításban későn vezette be Magyarország, és azok nincsenek a legszigorúbbak között, ám egyelőre nem tudni arról, hogy további lépéseket tervezne a kormány.

Drasztikusan szigorítja a már életben lévő koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Németország szerdától, vagyis holnaptól, jön a „hart lockdown”, vagyis a szigorú zárlat, előreláthatóan január 10-ig. Az iskolák a szerdai lezárástól egészen eddig biztosan nem nyithatnak ki, ahogy az üzletek és az olyan szolgáltatók sem, mint a fodrász és a kozmetikus. Zárva lesznek az óvodák és a bölcsődék is, a szülők számára emiatt plusz fizetett szabadságot fognak biztosítani. Először január 5-én lehet szó arról, hogy a korlátozások feloldásáról tárgyaljon a szövetség a tartományokkal, de már most sem zárták ki, hogy nem lesz hosszabbítás, ha a számok nem csökkennek. Németország annak ellenére döntött a szigorítások mellett, hogy európai összehasonlításban kifejezetten jól áll mind a fertőzések, mind a halálozások száma terén, ez a Magyarországgal való összevetésben is látszik: a kétheti összesített fertőzésszám százezer lakosra vetítve fele a magyarországinak, a százezer főre vetített összesített 14 napos halálozási szám pedig 6,9, miközben Magyarországon ez a szám 23,6.

A karácsony előtti utolsó napok vásárlásait így online kell intéznie a németeknek, viszont elmarad az utolsó pillanatban ajándékot vásárlók tülekedése is. A német döntéshozók reagáltak arra a jelenségre is, hogy sokan az elvitelre ételt és italt árusító üzletek környékén, a szabadban jöttek össze. Ezeket a csoportosulásokat megakadályozandó az elvitelre vásárolt ételeket többé nem lehet az étterem környékén elfogyasztani, és közterületen tilos az alkoholfogyasztás. A szabadidős-, sport-, és kulturális létesítmények is zárva maradnak január 10-ig. Szilveszterkor már délután 14 órától tilos lesz alkoholt árusítani. Ott, ahol a százezer főre jutó fertőzések száma eléri a 200 főt, ennél szigorúbb helyi intézkedéseket is bevezethetnek.

Szlovákia is zár, Olaszország a karácsonyi utazást korlátozza szigorúan

A családi rendezvényeken Németországban legfeljebb két háztartásból legfeljebb öt személy jöhet össze, nem számítva a 14 év alatti gyermekeket, de Berlinben ebben az esetben is külön kérték az állampolgárokat, hogy próbálják a nullára csökkenteni a találkozásaik számát a családi összejövetel előtti 5-7 napban, vagyis próbáljanak lehetőleg karanténba vonulni, mielőtt találkoznak.

Egyedül a vallási összejövetelek lehetősége maradt fenn, távolságtartással, maszkkal és éneklési tilalommal, ami Németországban is vitákat váltott ki. Van olyan ország is, amely a vallási célú összejöveteleket is megtiltotta, ilyen például Szlovénia.

Londonban és környékén hétfőn szigorítottak a korlátozásokon, ezek azonban inkább a magánéletben szigorúbbak a magyarnál – nálunk 10 főig engedélyezettek az összejövetelek –, náluk ugyanis a nem egy háztartásban élő személyek csak szabadtéren találkozhatnak, legfeljebb hatan. Ugyanakkor nyitva tartanak az üzletek, edzőtermek, a fodrászok és más szolgáltatók is.

Szlovákia több lépésben szigorít az intézkedéseken, és a mostani helyzet alapján ők messzebbre mennek, mint Magyarország: december 21-től az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok kivételével minden üzletet és szolgáltatásnyújtó helyet bezárnak, illetve ekkortól szünetet rendelnek el az oktatási intézményekben is. Ez az intézkedés legalább három hétre szól.

Olaszországban az országon belüli mozgást és a beutazást akadályozzák szigorú rendelkezésekkel karácsonyi időszakban: december 21-től mindenkinek, aki nem halaszhatatlan ügyben jár, karanténba kell vonulnia, miután beutazott Olaszországba, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e negatív teszttel. Ettől a naptól tilos az olaszoknak elhagyni azt a régiót, ahol a tartózkodási helyük van, az ünnepnapokon pedig a településüket sem hagyhatják el. Spanyolország ehhez képest kifejezetten laza, mert bár ott is bevezetik a tartózkodási hely (régió) elhagyási tilalmat, ráadásul hosszabb időre, december 23-tól január 6-ig, de a rokonlátogatás céljából kivételt lehet tenni, a szilveszteri kijárási tilalom pedig éjjel fél egytől él csak. Viszont tíznél több ember itt sem találkozhat.

Túl a második lockdown-on

Több ország is van, amely már korábban a tavaszihoz hasonló, szigorú intézkedéseket vezetett be, és most már ennek eredménye is látszik az új fertőzöttek és a kórházban kezeltek számának csökkenésén. Ettől függetlenül olyan szilveszteri lazítás, ami nagyobb összejövetel megtartását lehetővé tenni, ezekben az országokban sem jellemző.

Ausztriában jelenleg sokkal lazábbak a korlátozások, mint a szerdától bevezetett németországi intézkedések, de ott már november közepén bevezették a december 6-ig tartó szigorú lezárást, akkor az üzletek is bezártak, és csak december 6. után nyitottak ki újra. Ezt éppen azzal indokolta a kormány, hogy az ünnepekre szerették volna normalizálni a helyzetet. Sebastian Kurz kancellár szerint hatott a lezárás, csökken a fertőzés terjedésenek üteme, de még mindig túl sok a fertőzött, ezért sem engedélyezik a nagyobb szilveszteri bulikat, legfeljebb két háztartás, hat gyermek és hat felnőtt találkozhat, de az éjszakai kijárási tilalmat felfüggesztik december 24-25-én és szilveszter napján is.

Franciaország is túl van már a nagyon komoly korlátozásokon, amelyeket már október végén be kellett vezetni. A kijárási tilalom a tavaszi olaszországihoz volt hasonló: bezártak a nem létfontosságú üzletek, és csak alapos okkal és egy kiltöltött nyilatkozattal hagyhatták el az emberek az otthonaikat, sportolni is csak a lakóhely egy kilométeres körzetében lehetett. Ezen most lazítanak, keddtől már nincs szükség igazolásra, ha valaki nem létfontosságú okból hagyja el a lakását, de ezt továbbra is csak legfeljebb napi három órában és húsz kilométeres körzetben teheti meg.

Az október vége óta tartó szigorú korlátozással napi hatvanezerről napi tizennégyezerre sikerült leszorítani az új fertőzöttek számát, és 3000 embert kezelnek intenzív osztályon, amivel a kapacitások felét használják ki. Utóbbi volt a lezárás előtti egyik célkitűzés, ami sikerült is – bár a napi új fertőzöttek számát nem tudták 5000 alá szorítani. Ettől függetlenül szilveszterkor érvényben lesz az este 8 óra utáni kijárási tilalom, az országon belüli karácsonyi utazásokat viszont nem tiltották meg. Elmaradtak viszont az olyan lazítások, mint a mozik, színházak és múzeumok keddre tervezett újranyitása, januárig erre már biztosan nem kerülhet sor.