Naperőművek: Milliárdok indultak az államtól Tiborcz bizalmasai felé

Naperőművek: Milliárdok indultak az államtól Tiborcz bizalmasai felé

A Tenger Háza (Haus des Meeres) napelemeinek telepítése, 2019. október. (Fotó: Wien Energie / Johannes Zinner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghatszorozná a kormány az ország napenergia-termelő tevékenységét 2030-ra, és a Válasz Online cikke szerint a kormányfő vejéhez köthető üzleti körök már most kiemelt támogatást élveznek a napelem-telepítés terén. A portál nyomozása szerint az állam látványosan „túlszereti” a Tiborcz-partnereket.

A Válasz Online azt írja: a magyar energetikai mogulok egyelőre legfeljebb 15–25 megawattnyi naperőművi kapacitással rendelkeznek. Tehát aki például 61 hektárnyi összterületen 26 megawattos teljesítményt tud felmutatni – mint a Tiborcz Istvánnal szimbiózisban működő, a cikkben bemutatott lobbikör – már nagykutyának számít.

A Gyüre, Herend, Mezőberény, Keszü és Siklós települések napelemparkjait uraló Sájer Gábor, illetve az őt segítő Dicső László és Figura Ferenc olyan „csúcsmenedzserek”, akik a Válasz Online szerint leginkább a miniszterelnök vejéhez való közelségük miatt érdekesek. Ez a – a cikk megfogalmazása szerint – Stájer-kör 2018 februárja óta 3,9 milliárd és 149,5 millió forintnyi ingyenes kölcsönre szerződött a magyar állammal, de összesen a klímavédelmi akcióterv megelőlegezéseként már 5,6 milliárd forint indult el az államtól Tiborcz bizalmasai felé.