Négy gyanúsítottat hallgattak ki eddig a vesztegetéssel vádolt volt helyettes államtitkár ügyében

Négy gyanúsítottat hallgattak ki eddig a vesztegetéssel vádolt volt helyettes államtitkár ügyében

Nagy János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavaly decemberben – hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt  – őrizetbe vett Nagy János, az agrártárca volt helyettes államtitkár ügyének állásáról érdeklődött írásbeli kérdésében Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője a legfőbb ügyésznél. 

Polt Péter szerdai válasza szerint az ügyben négy gyanúsítottat és tanúkat hallgattak ki, okiratokat foglaltak le, valamint kutatásokra és motozásokra is sor került. Ez utóbbiak során bizonyítékként okiratok, elektronikus adatok, valamint adathordozók is a hatóság birtokába kerültek. 

A legfőbb ügyész arra is felhívja a figyelmet válaszában, hogy vádemelésről csak a tényállás teljes körű tisztázását követően lehet majd dönteni.

Az ügy háttere, hogy 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte.