„Nem a főváros, hanem a kormány az, akinek a torkán akad a Biodóm”

„Nem a főváros, hanem a kormány az, akinek a torkán akad a Biodóm”

Az Állatkertben épülő Biodom neonzöld díszkivilágítása (Fotó: A Városliget barátai Facebook-csoport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem a főváros, hanem a kormány az, akinek a torkán akad a Biodóm: ez egy kormányzati forrásból zajló beruházás, amiről a Fidesz-vezette önkormányzat döntött, és amit Budapestnek e pillanatban el kell szenvednie – írta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a Facebook-oldalán pénteken. Azt is közölte, hogy a teljes dokumentációt, levelezést elküldi pénteken Fürjes Balázs államtitkárnak – egy meghívás kíséretében. Jöjjön el és a helyszínen megválaszolunk minden kérdést a Biodómmal kapcsolatban – tette hozzá.

A meghívás előzménye, mint arra Gy. Németh Erzsébet bejegyzésébe emlékeztetett, hogy Fürjes Balázs a Biodóm-projekttel kapcsolatban úgy fogalmazott a minap, hogy „beszélhetünk az átadás-átvételről, de ha valaki okozott egy problémát, annak megoldásában is részt kell vállalnia”, sőt hozzátette, hogy a nem tudja, hogy áll a beruházás. Azt is mondta, hogy 43 milliárd forintot kapott a főváros az államtól, hogy befejezze a Biodómot, sajnálja, hogy így sem tudott a városvezetés megbirkózni a feladattal.

Gy. Németh Erzsébet reméli, hogy Budapest fejlesztéséért felelős államtitkárként Fürjes elolvasta azt a nyilvános, és neki külön is elküldött Enviroduna-jelentést, ami 2020. szeptember 18-án készült el, és ami alapján a főváros előkészítette a Biodómmal kapcsolatos finanszírozási terveit. Az államtitkár megszólalásában 43 milliárdról beszél, a Biodóm költsége viszont 64 milliárd, ahogy arról 2019 decemberében tájékoztatta a közvéleményt az akkori állatkerti főigazgató, Persányi Miklós. Nem 2020-ban lett ennyi, így vettük át – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Gy. Németh Erzsébet szerint „a Biodóm a legékesebb példája annak, hogy a kormány bünteti Budapestet – amíg a nyilvánosságtól távol, a Tarlós-önkormányzat sötét folyosóin dőlt el, hogy a Pannonpark-projekt nem 16, hanem 44 milliárd forintnyi közpénzt emészt fel, addig szó nélkül fizetett a kormány.”

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülései 2021 márciusában megrekedtek, ha a kormány képviselői reagálnának a javaslatainkra, urambocsá’ a leveleinkre, talán most előrébb tartanánk – írta, hozzátéve: Budapest vezetése az utolsó, 2021. márciusi FKT-ülést követően 2021. április 26-án elküldte a módosító javaslatait a megállapodásra vonatkozóan, május 20-án kértük, hogy azt olvassák el és véleményezzék ezeket, június 25-én megismételtük ezt a kérést, augusztus 31-én kelt levelünkben pedig jeleztük, hogy a befejezés érdekében új javaslatot fogunk tenni. Amit októberben meg is tettünk.

Ez pedig arról szólt, hogy az építési munkákat az állam fejezze be, a növény- és állatbetelepítést pedig az Állatkert végezné. Budapest vezetése szerint nincs más megoldás, minthogy átadja a Biodómot az államnak azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára.

Mint azt korábban megrtuk, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektre eredetileg 15,7 milliárd forintot szántak, de ennyiért nem találtak rá kivitelezőt. Végül a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és a Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium vállalta el a feladatot 32,7 milliárdért 2017 nyarán. Ebből lett 64 milliárd.