„Nem akarok 65 évesen meghalni”

„Nem akarok 65 évesen meghalni”

Andrási Sándor András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt óra. Körülbelül ennyi idő, míg Andrási Sándor András a Nyírkarász melletti Nyulas tanyáról eljut egy budapesti klinikára. A szabolcsi férfi nem jókedvében teszi meg pár hetente ezt a hosszú utat: ő így próbál minél előbb különböző vizsgálatokra időpontot kérni, vagy éppen orvosi ellátáshoz jutni. Sándor „kiruccanásai” sokszor bosszantóak, hiszen megesik, hogy olyasmiért kell útra kelnie, amit egy email-lel, vagy telefonnal is elintézhettek volna a klinika dolgozói.

Videóriportunk főszereplője egyike annak a 48 ezer magyarországi betegnek, aki valamilyen várólistán szerepel, bízva abban, hogy mielőbb megműtik. Sándor azonban azok közé tartozik, akik igyekeznek valahogy rövidíteni ezen a sokszor ijesztően hosszú soron. Az egyik legszegényebb magyarországi régióból származó rokkantnyugdíjasként neki nem állnak rendelkezésére a fizetős magánegészségügy szolgáltatásai. Ő „legfeljebb” a közösségi médiában, vagy a nyilvánossághoz fordulva tud segítséget kérni, és persze útra is kellhet a gyógyulás reményében.

Az Eurostat 2021-es adatai szerint a Budapesti és a Közép-magyarországi régióban három évvel hosszabb a várható élettartam (76 esztendő), mint az Észak-alföldi térségben, ahol ugyanez az adat 73 év. Összehasonlításképpen: „Ausztria Szabolcsában”, Burgenlandban ez a szám 81 és fél év.