Nem csak futballstadion a Puskás Aréna

Nem csak futballstadion a Puskás Aréna

Szijjártó Péter, Illés Boglárka, Kövér László, Benkő Tibor és Kósa Lajos a Fidelitas XVIII. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Puskás Aréna konferenciatermében 2021. november 20-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Üzleti titokra hivatkozva nem mondja meg a Puskás Arénát üzemeltető Nemzeti Sportközpontok (NSK), hogy mennyiért lehet kibérelni a stadiont és annak különböző rendezvénytereit. Az ugyanakkor kiderült, hogy az aréna tavaly is népszerű volt a futballcsapatok, a vállalatok és a közélet szereplői körében is.

A közérdekűadat-igényléssel kikért információk alapján tavaly januárban egyáltalán nem tartottak rendezvényt a Puskás Arénában – ebben bizonyosan szerepet játszott a koronavírus-járvány. Tavaly is összejött azonban (november végéig) 55 kisebb-nagyobb rendezvény, ebből számításaink szerint legalább 30 nem futballesemény volt. Ezekre a stadion más rendezvénytereit – például a konferenciatermet vagy éppen a VIP-helyiségeket is – adhatják bérbe. A stadion egyéb helyiségeinek kihasználtságáról ugyanakkor nincsenek pontos információink, mivel a Nemzeti Sportközpontok azt sem közölte, hogy mely rendezvények esetében nem volt szükség a gyepszőnyegre.

Ezekkel együtt is bizonyos: a januári holtszezon után februártól november végéig átlagban minden hétre jutott legalább egy rendezvény. És ebben még nincs benne a decemberi csúcsidőszak, amikor számos vállalat tart évzárót. A Nemzeti Sportközpontoknak (NSK) visszatérő ügyfele a kormányzat hirdetésein gyarapodó Balásy Gyula résztulajdonában álló rendezvényszervező cég, a Moonlight Event Kft., amely két alkalommal is kivette tavaly az aréna rendezvénytereit. Emellett bankok és számos más vállalkozás is tartott itt rendezvényt. Néhány bérlő viszont nehezen azonosítható, mivel az NSK több esetben csak rövidítéseket adott meg. Mindenesetre tartott itt rendezvényt a KKM is, ezzel a rövidítéssel a Külgazdasági és Külügyminisztériumot szokás rövidíteni. Emellett a szintén a kormányzathoz tartozó Pénzügyminisztériumi SC novemberben három alkalommal is bérlője volt a létesítménynek.

Májusban egy alkalommal a Magyar Sportújságírók Szövetsége is tartott a létesítményben rendezvényt. Emellett a Puskás Aréna adott otthont a Fidelitas tisztújító kongresszusának novemberben. Előtte, még októberben a kormánypárt zuglói alapszervezete tartott a stadionban rendezvényt.

Mind a Fidelitast, mind a zuglói szervezetet megkerestük. A zuglói alapszervezet részéről Rozgonyi Zoltán kabinetfőnök azt közölte, hogy országjáró lakossági fórumuk volt az aréna sajtókonferencia-termében. A kabinetfőnök szerint megfelelő befogadóképességű zuglói helyszínt kerestek a fórumnak. A bérleti díj pedig bruttó 271 ezer forint volt – írta. A Fidelitas nem volt ilyen készséges, nem válaszoltak érdeklődésünkre.

A 2019 novemberében 190 milliárd forint felhasználásával átadott Puskás Aréna sporteseményekben gazdag évet zárhatott. Kifejezetten népszerű volt az európai futballcsapatok körében. Több együttes ugyanis Budapestre hozta nemzetközi kupamérkőzéseit az országukban a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt. Így tavasszal Budapesten játszotta egy-egy találkozóját a német RB Leipzig és Borussia Mönchengladbach, az osztrák Wolfsberger AC, az angol Manchester City és Liverpool FC, illetve a norvég Molde is. A Nemzeti Sportközpontok ugyanakkor nem árulta el, hogy a bérlők mennyi díjat fizettek, mondván annak közlése üzleti titkot sértene.

Ez az indoklás azért is furcsa, mert az NSK korábban éppen lapunknak adott ki ilyen információkat. Erre hivatkozva nem közölték azt sem, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA) mennyit fizetett a nyári futball-Európa-bajnokság négy mérkőzéséért, amely a stadion eddigi talán legfontosabb rendezvénye volt. Hosszú idő után ugyanis telt ház, 67 ezer szurkoló előtt lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott. Emellett a Magyar Labdarúgó Szövetség is rendszeres bérlője az arénának, hiszen a stadion a válogatott otthona.

 

Néhány adatunk azonban van arról, mennyiért lehet igénybe venni a létesítményt. Mint arról korábbi adatigénylésünk alapján beszámoltunk, az UEFA 211,2 millió forintért vette ki 2020-ban a stadiont a Bajnokok Ligája és az Európa-liga-győztes csapatok közötti Szuper kupa-mérkőzés megrendezésére. Továbbá: az NSK az aréna megnyitóját jelentő Magyarország–Uruguay, illetve a három nappal későbbi U21-es válogatott mérkőzés rendezéséért összesen 83 milliót számlázott az MLSZ-nek. A 2020 szeptemberében, zárt kapuk mögötti Magyarország–Oroszország Nemzetek Ligája-mérkőzés 12,5 millió forintba került. A Magyar Kupa 2020-as döntője ennél is olcsóbb volt: a szakszövetség 9,2 milliót fizetett a stadionért.

A tavaly év elején vendégül látott sztárcsapatok által fizetett bérleti díjak ügyében az Index.hu sem jutott sokkal előrébb. Meg nem erősített információik szerint az RB Leipzig és a Mönchengladbach is durván 114 ezer eurót (mai árfolyamon nagyjából 40 millió forint) fizethetett a stadion bérléséért.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/3. számában jelent meg január 14-én.