Egy meccsre 211 millió forintot fizettek a Puskás Arénáért

Egy meccsre 211 millió forintot fizettek a Puskás Arénáért

A Puskás Aréna 2019. november 18-án. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Ferencváros labdarúgó-csapatának Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutása után egy ideig úgy tűnt, a klub nem játszhatja hazai találkozóit a saját stadionjánál háromszor nagyobb befogadóképességű Puskás Arénában, mivel az új létesítményben 10 hónap után gyepszőnyeget kell cserélni. A gyepcsere szükségességéről a 67 ezer férőhelyes nemzeti stadiont üzemeltető Nemzeti Sportközpontok (NSK) tájékoztatta az FTC-t. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jóindulata révén aztán mégis sikerült elérni, hogy az együttes a Puskás Arénában fogadja két nagynevű riválisát, az olasz Juventust és a spanyol Barcelonát.

A gyepszőnyeg cseréje azért figyelemre méltó, mert a jövő évi Európa-bajnokságra építtetett Puskás-stadion 190 milliárd forintba került, és külső szemlélő számára érthetetlen, miért van szükség mindössze 10 hónapi működés után új játéktérre. Ezért közérdekűadat-igényléssel fordultunk az üzemeltető NSK-hoz. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy hány rendezvényen használták a nemzeti stadion gyepét, illetve mennyiért lehet kibérelni a stadiont egy-egy rendezvényre.

A Nemzeti Sportközpontoktól kikért adatok szerint összesen hét sportrendezvényt tartottak a stadionban. Anyagi szempontból a legnagyobb üzletnek a szeptember 24- ei Szuperkupa-döntő bizonyult, amely a koronavírus-járvány kitörése óta az első, nézők előtt rendezett nemzetközi futballmérkőzés volt. Az UEFA 211,2 millió forintot fizetett a stadionért. Emlékezetes, Budapest beugróként kapta meg a nemzetközi kupadöntő rendezési jogát, miután az eredeti helyszínen – Portugáliában – tartották a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét is, így az UEFA e mérkőzésének is új helyszínt kerestek. A találkozón a német Bayern München 2–1-re győzött a spanyol Sevilla FC ellen 17 500 néző előtt.

Az NSK visszajáró üzletfelének természetesen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) számít. A Puskás Aréna tavaly november 15-ei megnyitóját jelentő Magyarország–Uruguay (1–2) barátságos mérkőzést telt ház, 67 ezer néző előtt rendezték. Három nappal később pedig a Gera Zoltán vezette U21-es válogatott mérkőzött itt Ausztria korosztályos csapatával (0–1). A két találkozóért összesen 83 millió forintot számláztak az MLSZ-nek. A szeptemberi zárt kapus Magyarország–Oroszország Nemzetek Ligája-mérkőzés (2–3) nem volt ilyen drága. Az MLSZ 12,5 millió forintot fizetett a Sportközpontoknak. A Magyar Kupa döntője – a Honvéd a Mezőkövesdet győzte le – ennél is olcsóbb volt: a szakszövetségnek 9,2 millió forintba került a stadion. Előfordult az is, hogy klubcsapat bérelte ki a létesítményt. A Budapest Honvéd kupaelődöntőn fogadta itt az MTK-t – éppenséggel ez a májusi összecsapás volt a stadion első tétmérkőzése. A továbbjutó Honvéd több mint 7 millió forintot fizetett a stadionért.

Adatigénylésünkből azonban kiderült, hogy a Budapest Fejlesztési Központ Zrt. (BFK Zrt.) is ügyfele volt az üzemeltető NSK-nak. Az állami tulajdonú, Miniszterelnökséghez tartozó cég is sportrendezvényre vette igénybe a stadion gyepét. A BFK az idén februári, összesen 200 vendéget megmozgató rendezvénye miatt 2,9 millió forintot fizetett a használatért.

Ez azt jelenti, hogy az NSK által közölt pontos összegek alapján 326 millió forint bevétele származott az üzemeltetőnek a stadion használatából a tavaly novemberi megnyitástól idén október 6-áig.

Az NSK válaszában a gyepszőnyeg cseréjének szükségességére külön is kitért. Azt írták, hogy a 2019 szeptemberében elültetett természetes fűmagokból képződő hibrid gyep minősége 12 hónap eltelte után a gyep természetes öregedése miatt folyamatosan csökken. Az öregedés azonban nem függ a gyepen rendezett mérkőzések számától – hívták fel a figyelmet. Mint írták, a 2021-re halasztott Európa-bajnokság mérkőzéseit előírás szerint legalább hat hónapos felületen kell játszani, ugyanakkor a gyep minőségében is meg kell felelni az UEFA követelményeinek. A gyep minősége a telepítőtől kapott információ alapján 6–12 hónapos kor között a legjobb. Azért, hogy az előírásoknak a stadion megfeleljen, és a legjobb szőnyegen játszhassanak a csapatok, a gyepet még a tél beállta előtt regenerálni kell – magyarázták. Azt már korábban közölték, hogy a játékfelület felújítása a Szuperkupa-döntő után elkezdődött. A november 12-ei Izland elleni Nemzetek Ligája-döntőt már az új szőnyegen játssza a magyar válogatott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/45. számában jelent meg november 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/45. számban? Itt megnézheti!