Nem ér véget a kánikula: másodfokú hőségriasztással indul az ősz

Nem ér véget a kánikula: másodfokú hőségriasztással indul az ősz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országos tisztifőorvos a 2024. augusztus 24-én (szombat) 00.00 órától kiadott hőségriasztást 2024. szeptember 05. (csütörtök) 24.00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben – jelentette be közös közleményében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint írták, utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a hőség. Figyelmeztettek arra is, hogy fontos, hogy a továbbiakban is megtegyük a tartós melegben szükséges óvintézkedéseket. Például kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványi anyag- és vitaminbevitelre van szükség. Hőség idején akkor is fontos a folyadékbevitel, amikor nem érezzük magunkat szomjasnak – ez különösen az idősekre vonatkozik, akiknek csökken a szomjúságérzetük. A melegben nem javasolt a cukros, szénsavas üdítők vagy alkohol fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Egyebek mellett hangsúlyozták azt is, néhány percre se hagyja senki a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.