Nem hagyták zsíros állás nélkül a vesztes fideszes alpolgármestert

Nem hagyták zsíros állás nélkül a vesztes fideszes alpolgármestert

Szekszárd belvárosa, a Garay tér (Fotó: Vlastito djelo/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A politikus férjét viszont menesztené az Éljen Szekszárd alkotta közgyűlési többség, ahogy a vagyonkezelő vezetőjét is.

Mára egyértelművé vált, hogy a szekszárdi közgyűlésben többséget szerzett, a választásokon országos ellenzéki pártok támogatásával induló Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) komoly változásokat akar a városban, és  ezért kész erősen konfrontálódni a város fideszes polgármesterével. Mint azt megírtuk, a többség megszüntette a polgármester ötfős kabinetjét, és a korábban a trágársága miatt az országos hírekbe bekerült kabinetvezetőnek távoznia kell a hivatalból. 

A gazdasági és városfejlesztési bizottság pedig a napokban zárt ülésen arról is döntött, hogy két önkormányzati cégvezető – a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. vezetőjéről és a városi sportpályákat, valamint a sportcsarnokot működtető Szekszárdi Sportközpont Közhasznú Nonprofit Kft.-t igazgató Csillag Balázsról van szó – menesztését javasolja a közgyűlésnek.

A bizottság javaslatára úgy derült fény, hogy a polgármester arról számolt be a Facebookon, újabb bomba robbant a városházán. Ács Rezső szerint az ÉSZ-tagokból álló bizottság „politikai tisztogatásba” kezdett, és „kirúgta” a két cégvezetőt, ráadásul „a Vagyonkezelő Kft. vezetésére pályáztatás nélkül már javasolta is Bartal Zoltánt, Bomba Gábor barátját”.

– Valóban javasoltuk a két cégvezető menesztését, de döntést majd csak a közgyűlés hoz,  jövő csütörtökön. A Sportközpont vezetőjének megbízatását március 31-i hatállyal szüntetnénk meg, az igazgatói poszt betöltésére pedig nyílt pályázatot írnánk ki. A pályázatnak legkésőbb március 30-áig le kellene zárulnia, vagyis egyetlen napig sem lenne betöltetlen a pozíció. A pályáztatást is határozatba foglaltuk – jelentette ki lapunknak Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője. Hozzátette: a vagyonkezelő vezetőjét február 29-ével mentenék fel, és az új vezető március 1-jén lépne hivatalba.

Fallal választanák el a romák házait Szekszárdon? | Magyar Hang

A Facebookon vonja kérdőre Szekszárd polgármesterét Bomba Gábor önkormányzati képviselő, az Éjen Szekszárd Egyesület vezetője a romák lakta Halas utcában épülő fal miatt. A képviselőt elmondása szerint több roma család azzal kereste meg kedden, hogy önkormányzati dolgozók telefonon tájékoztatták őket arról, a Halas utca - Vasvári köz kereszteződése környékén betonfallal szeparálnák el a romákat.

Bomba Gábort kérdeztük arról is, miért tartják szükségesnek a két vezető menesztését. Mint mondta, a jelenlegi szabályozás és a korábbi gyakorlat szerint zárt ülésen döntenek a személyi kérdésekben, és az indoklás az ilyen esetekben nem nyilvános, mert személyiségi jogi problémák merülhetnek fel. Annyit azért elmondott, hogy a vagyonkezelő – annak ellenére, hogy nagy értékű önkormányzati ingatlanok bérbeadásával foglalkozik és hozzátartoznak a parkolási díjak is – veszteséges volt, 2017-ben 17,8 millió 2018-ban 16,3 millió volt a veszteség. Kiemelte, hogy a Vagyonkezelő Kft. adja ki a Szekszárdi Vasárnap nevet viselő ingyenes újságot is, ami évek óta propaganda tevékenységet folytat a polgármester mellett. Arról is beszélt, hogy a Sportközpont költségvetéséből rendre több száz millió forint hiányzott, amit az önkormányzatnak kellett kipótolnia. A sportközpont vezetője alá tartozott a súlyos késedelembe esett uszodaberuházás is, ő járt el a megrendelő képviselőjeként.

A Csillag Balázs menesztéséről szóló javaslat azért is pikáns, mert ő nem más, mint a korábbi fideszes alpolgármester, jelenleg önkormányzati képviselő Haag Éva férje, akiről a kampányban az országos sajtó is sokat cikkezett. Csillag 2015 óta a szintén önkormányzati tulajdonban lévő Szekszárdi Sportközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az Átlátszó írta meg tavaly ősszel, hogy az akkor még fideszes többségű közgyűlés pályáztatás nélkül nevezte ki szeptember elsejétől újabb öt évre a fiatalembert a kft. ügyvezető igazgatójának. Csillag ezer szálon kötődik a Fideszhez, hiszen felesége mellett édesanyja, Csillagné Szánthó Polixéna is fideszes önkormányzati képviselő. 

Csillag Balázsnak tavaly májusban  hathavi jutalmat szavazott meg a közgyűlés fideszes többsége a 2018-as teljesítményéért. Az általa vezetett cég tavaly egymillió forintos mérleggel zárt, a neki megítélt jutalom azonban lapunk számításai szerint 4,2 millió forint volt. Arról viszont még az Átlátszó sem számolt be, hogy Csillag Balázs tavalyelőtt júniusban is kapott hathavi jutalmat, akkor a 2017-es évben elvégzett munkájáért, vagyis havi 700 ezres fizetése mellett 11 hónap alatt jutott 12 havi pluszfizetéshez. 

Ács Rezső egyébként a tavaly őszi választások után is Haag Évát szerette volna alpolgármesternek, és többször egymás után őt jelölte a posztra. A ÉSZ-es többség azonban ezt nem fogadta el, Haag ugyanis kétszer is alulmaradt a választásokon (a Fidesz óvása miatt megismételték a körzetben a választást november 10-én) az ÉSZ jelöltjével, Csötönyi Lászlóval szemben. Végül karácsony előtt egy nappal Gyurkovics János fideszes képviselőt választották alpolgármesterré, akinek az ÉSZ biztosította a megválasztásához szükséges plusz két szavazatot. Gyurkovicsot azért fogadták el, mert ő volt az a fideszes, aki a legnagyobb különbséggel nyerte egyéni körzetét az önkormányzati választásokon. Haág Évának egyébként az alpolgármesteri fizetése is kiugróan magas volt egy kisvároshoz képest: ő 2017 január 1-jétől a polgármesteri illetmény 90 százalékát, havi bruttó 897 500 forintot keresett, melyet 134 625 forint költségtérítés egészített ki, amelyet szintén a fideszes többségű közgyűlés szavazott meg neki. Gyurkovics most ennél jóval kevesebbet, a polgármesteri illetmény 70 százalékát kapja.

Haag Éva viszont úgy tűnik, szinte egy percig sem maradt jól fizető állás nélkül: a céges adatokból ugyanis kiderül, hogy 2019. december 15-i hatállyal beült a Paksi Ipari Parkot üzemeltető, ma már állami tulajdonban lévő PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. felügyelő bizottságába. A cég – még mindig fejlesztés alatt álló – honlapján azt írja:  célja az új paksi atomerőművi blokkok létesítése mentén területfejlesztési, vállalkozásfejlesztési, közlekedési infrastruktúra-fejlesztési tevékenységek ellátása. 

A PIP Kft. 2018- ban 1,8 milliárd forintot fizetett ki a Szekszárd rég csődbe ment, lepusztult és romos húsüzeméért, amely alig néhány hónappal korábban került a feltűnően szerencsés eladó tulajdonába. A 24.hu akkori cikke szerint a területet eladó Cseppkő Faktor Zrt. jó érzékkel a paksiak terjeszkedése előtt csapott le az iparterületre, pedig korábban hiába próbálták árverésen elsózni, a kutyának sem kellett.

A csődbe ment üzem több mint egy évtizeden keresztül a M-Ingatlan Amida Kft. birtokában volt, de a cég nem tudott sokat kezdeni vele, ugyanis az ingatlan egy másfél milliárdos jelzáloggal és annak járulékaival volt megterhelve.  A fizetésképtelen cég felszámolás alá került, az ingatlanát pedig az eljárás keretében árverésre bocsátották. A kikiáltási árat az adósságok miatt 1,6 milliárd forintban határozták meg, jóllehet a lepusztult ingatlanok a cég mérlegében ennek a töredékén, 250-260 milliós értéken szerepeltek. Az elektronikus értékesítési rendszeren fellelhető árverési adatlap szerint ezen az áron nem is akadt egyetlen érdeklődő sem, ezért 2017 július 3-án úgy zárták le a licitet, hogy az eljárás semmilyen bevételt sem hozott – írta a 24.hu  Mindezek ellenére 2017. augusztus 21-én, tehát kevesebb mint két hónappal a sikertelen árverést követően már a tulajdoni lapra is rávezették, hogy adásvétel útján a Cseppkő Faktor Zrt. birtokába került az egykori húsüzem. 

A Cseppkő Faktor Zrt.-ről annyit érdemes tudni, hogy a vásárlás előtt néhány héttel hozták létre, tulajdonosi céghálójában pedig ott van a szekszárdi választási bizottság akkori fideszes elnöke, Póla Zoltán és felesége. De még érdekesebb, hogy ott van a Tolna Megyei Közgyűlés akkori fideszes alelnöke is, Kapitány Zsolt. Ő jelenleg a Cseppkő Faktor Zrt. vezérigazgatója, a megyei közgyűlésnek pedig a tagja.