Nem ismerte el bűnösségét az osztályfőnökét megszurkáló fiú

Nem ismerte el bűnösségét az osztályfőnökét megszurkáló fiú

Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ismerte el bűnösségét az a középiskolai tanuló, aki tavaly decemberben megszurkálta tanárát a Győri Jedlik Ányos gépipari és informatikai középiskolában. A fiatalember ügyében hétfőn tartották az előkészítő ülést a Győri Törvényszéken, amelyen lapunk is jelen volt.

A tavaly 10. osztályos tanulót előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolta meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség. A fiú a bíróságra öltönyben, szülei kíséretében érkezett, miután április végén szabadult az előzetes letartóztatásból.

A tárgyaláson a fiatalember tagadta, hogy előre kitervelte tettét, továbbá az emberölés minősítését is vitatta ő és védője is. Az időközben 18. életévét betöltő fiú azt is mondta, hogy nem volt tisztában azzal, hogy a tanár közfeladatot ellátó személy.

Az ügyészség szerint a nagy közelháborodást kiváltó eset közvetlen előzménye egy matematika-dolgozatra kapott hármas osztályzat volt. A vádirat alapján nem volt képes elfogadni, hogy egy fontos tantárgyból közepest kapjon, igazságtalannak tartotta. Azt, hogy le fogja szúrni az osztályfőnökét, több osztálytársával is közölte, miután a táskájából elővette és kinyitotta a zsebkését – írja a vádirat. Kijelentését a társai nem vették komolyan, mivel már máskor is mondott ilyet.

Két angolórát követően ismét az osztályfőnökkel volt a csoportnak órája – ezúttal fizika –, sőt, dolgozatírásra számítottak. Az angolóra végén már erre készültek a diákok. A fiú azonban a társaival szemben nem tanult, inkább zenét hallgatott. A vád szerint kijelentette a többieknek, hogy azért nem tanul, mert nem lesz fizikaóra és dolgozat sem. Mészáros Zsolt ügyész ismertetése szerint a diák tisztában volt vele, hogy tettért felelősségre fogják vonni, ezért még az angolórán osztálytársának ajándékozta a fülhallgatóját, mondván, neki már nem lesz szüksége rá (ezt az ügyészségi állítást egyébként szintén vitatta a fiatal, mondván nem azért adta neki). A fizikaóra elején a padtársának is odaszólt: „Megvan a terv.”

Azt színlelve, hogy a füzetében szeretne valamit mutatni a tanárnőnek, a fiatalember kiment hozzá. Miután a füzetét odaadta az osztályfőnökének, mögé lépett és hátba szúrta. A nő a földre rogyott, ekkor a vádlott a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a tanárnő nyaka és mellkasa irányába. A fiatalt az egyik osztálytársa állította meg, ő vette el tőle a kést. A vádlott a diáktársa kérdésére, miszerint miért csinálta ezt, azt felelte, hogy „Majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből”. „Nem akartam megölni, nem akarok senki mást bántani” – mondta osztálytársa újabb kérdésére.

A tanárnő a szúrások következtében életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki, bal tüdeje összeesett. Több végtagja is megsérült – magyarázta az ügyész. Utóbbiak miatt nem elképzelhetetlen maradandó sérülés kialakulása. Ennek a büntetés kiszabása miatt még lehet jelentősége. Orvosszakértői vélemény segíthet eldönteni.

A tárgyaláson a sértett tanárnő nem vett részt, az ismertetett beadványából kiderült: polgárjogi igénye nincs. Ellenben különleges bánásmódra kérte a bíróságot, ennek helyt adott Szabó Krisztián bíró tanácsa.

Az ügyész a fiú személyiségéről azt mondta, hogy az átlag feletti értelmi képességű fiatalember maximalista magával szemben, célja volt, hogy mérnök-informatikus diplomát szerezzen. Késztetéseit elfojtotta, ami frusztráltsághoz vezetett nála. Alkalmazkodási zavarral és szorongással küzd, amely frusztráció esetén aggresszivitásban törhet ki. Olyan torzulás azonban nem volt kimutatható nála, amely ilyen aggresszivitást indokolna – magyarázta.

A vádhatóság azt már korábban közölte, hogy a fiatalember terhére rótt bűncselekmény életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. Mint fiatalkorú vádlottal szemben tizenöt év szabadságvesztés szabható ki.

Az eljárás novemberben folytatódik. A fiatalember több osztálytársát is tanúként hallgatják meg.