Orbán léptette elő S. Tibor rendőrt, S. Tiborról kiderült, hogy pedofil

Orbán léptette elő S. Tibor rendőrt, S. Tiborról kiderült, hogy pedofil

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az éves nagyköveti értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. március 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes egybeesést fedezett fel a Magyar Hang a pedofil visszaélésekkel gyanúsított szigetszentmiklósi S. Tibor ügyében. A közelmúltban országos visszhangot kapott, hogy a 63 éves férfi több hátrányos helyzetű kamaszfiút behálózhatott, akiknek pénzt, ajándékokat ígért vagy adott a szexuális együttlétért.

A botrányt csak fokozta a gyanúsított előélete. S. Tibor – aki sajtóértesülések és az állami „pedofilnyilvántartás” egybehangzó adatai szerint 2007-ben és 2011-ben már egy sor hasonló bűncselekményt követett el – ugyanis a kétezres évek előtt 20 évig rendőrként dolgozott a városban, és a kezdetektől meghatározó szerepet töltött be a helyi kézilabda sportkör életében: hosszú éveken át ő foglalkozott korosztály 11-12 éves gyereksportolóival. 

A kormány tisztjei, kiemelt fizetéssel

Lapunk már korábban írt a botrányos szigetszentmiklósi esetről, az ügy vizsgálata során pedig meghökkentő részleteket találtunk. A Google egy régi Magyar Közlöny-számot ajánlott a férfi nevére keresve, ami a 2002 májusában kinevezett „központi tisztek” nevét sorolta fel.

Hogy az ügy fontosságát megértsük, először a fenti fogalmat érdemes tisztáznunk. A 150 fős központi tisztikart (és mellettük a több száz fős főtisztiviselői kart) 2002-ben, nem sokkal leváltása előtt állította fel az Orbán-kormány – az akkor még a Fidesz és az MDF alkotta kormánykoalíció azzal magyarázta az új hivatalnoki réteg felállítását, hogy a kormányváltások idejére is biztosítani szeretnék a közigazgatás működését. A központi tisztek a rendvédelem elitjének számítottak: a tagok a rendőrség és a polgári titkosszolgálatok köréből érkeztek, és pályázati úton kerültek be a kormányzati tisztikarba. Kezdetben csak főtiszteket vártak ide, de az alacsony jelentkezési létszám miatt később már alacsonyabb rendfokozattal is lehetett jelentkezni a 150 fős csoportba.

A központi tisztek kinevezését maga Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, a státusszal pedig magas fizetés járt: a kiválasztottak az akkori (bruttó 50-55 ezres) rendőri illetményalap 13-szorosát kapták, ami az Origó korabeli cikke szerint egy átlagos tiszt esetében is megközelítette a havi félmilliós fizetést. Ráadásul, ezt a bért rendelkezési állományukban öt évig akkor is kapták, ha a kormány épp nem tartott igényt munkájukra. A lapunk által talált közlönyszám szerint 2002. május 14-én Orbán Viktor a rendőrségi állományból érkező S. Tibort is központi tisztnek nevezte ki (az első Orbán-kormány megbízatása csak két héttel tartott tovább). A nem túl gyakori nevű rendőrt ugyanúgy hívták, mint a többszörösen elítélt pedofilt, aki ebben az időben információink szerint a szigetszentmiklósi kapitányságon dolgozott, mint vizsgálati tiszt.

A szigetszentmiklósi S. Tibor ellen a Magyar Nemzet szerint ekkor, 2002-ben érkezett az első feljelentés is: egy volt állami gondozott vádolta megrontással, állítása szerint a férfi a kilencvenes évek közepén zaklatta őt. S. bűnösségét ekkor még nem tudták bizonyítani, de a kapitányság vezetője előre hozott nyugdíjba küldte a pszichológiai vizsgálaton is megbukó rendőrt. A Magyar Közlönyben legközelebb egy 2006. szeptemberi számban láttuk viszont S. Tibor nevét: ekkor már Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vonta vissza a rendőr kormányzati kinevezését, arra hivatkozva, hogy az illető szolgálati viszonyát megszüntették.

Nem cáfolják, nem erősítik meg

Nem állíthatjuk biztosan, hogy mindkét esetben ugyanarról az S. Tiborról van szó. Éppen ezért, nem is írjuk le a gyanúsított teljes nevét, bár az az említett közlönyszámokban megtalálhatói.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az információs önrendelkezési jogra hivatkozva nem válaszolt a névazonosságra vonatkozó érdeklődésünkre – mint írták, a felvetést sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják. A személyiségi jogok védelmére hivatkozott a válasz megtagadásakor a Belügyminisztérium is, bár hozzátették: a központi tiszti cím adományozásának egyik alapfeltétele volt a büntetlen előélet. Információink szerint a szigetszentmiklósi S. Tibor ugyanakkor 2002-ben még nem volt büntetett előéletű.

Ha tényleg ugyanarról a volt rendőrről van szó, az további kérdéseket is felvet. És persze, kényelmetlenül érintheti a kegyelmi botrányban megrendülő Orbán-kabinetet; még akkor is, ha az első kormányzati ciklusát épp csak lezáró Orbán Viktor 2002 májusában jó eséllyel semmit sem tudhatott S. Tibor múltjáról.

Groteszk adalék, hogy a miniszterelnök hónapokkal később már az önkormányzati választásokra készült – 2002 szeptemberében Bicskén kampányolt egy jobboldali civil képviselő-jelölt mellett. Orbán bicskei támogatottja akkor V. János, a helyi gyermekotthon igazgatója volt, akit 2019-ben nyolc év fegyházra ítéltek, az otthonban lakó gyerekek sorozatos megrontásáért.