Nem kér senkitől elnézést a Lázár-közeli lap

Nem kér senkitől elnézést a Lázár-közeli lap

Lázár János (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kér senkitől elnézést a Lázár Jánoshoz közel álló Promenád24, amiért névtelen véleménycikkekben támadták a Márki-Zay Péterrel mutatkozó Navracsics Tibort. Az oldalon azt követően jelent meg az ügyet kommentáló írás, hogy szerdán az egyik tulajdonos, Rákay Philip bejelentette: értékesíti a tulajdonrészét a kiadóban. Rákay, aki elmondása szerint csak a hírekből értesült a megjelent cikkekről, közlése szerint lemond a mezőhegyesi ménesbirtoknál betöltött felügyelőbizottsági tagságáról is. – Évtizedek óta nem titok, hogy közéleti szereplőként nyíltan kiállok Orbán Viktor politikája és kormánya mellett, ebbe az őszinte szerepvállalásba egyáltalán nem fér bele, hogy egy hozzám tulajdonosként köthető vállalkozás bármilyen formában is – ráadásul ilyen alpári eszközökkel – támadja a magyar kormány bármely tagját – fogalmazott Rákay a 24.hu megkeresésére.

Lázár János múlt héten tartott másfél órás sajtótájékoztatót, ahol szóba kerültek a Promenád24 cikkei is. A miniszter azt mondta, Hódmezővásárhelyen 2018 óta polgárháború zajlik, a helyi fideszesek pedig úgy érzik, hogy Márki-Zay Péter polgármester őket folyamatosan politikailag abuzálja. Ezért Lázár szerint rendkívül érzékenyek minden „külső beavatkozásra”. A politikus megérti, ha fel vannak háborodva, megbántva érzik magukat és nagyon érzékenyek a kérdéskörben. „Jobb, ha a politikustársaim elkerülik Hódmezővásárhelyt a következő fél évben”, jelentette ki a miniszter.

Rákérdeztek arra is, egyetért-e a cikkek tartalmával, ő pedig azt mondta: amennyit látott belük, azzal „természetesen igen.” Ennek ellenére azt mondta a Navracsics Tiborral való viszonyát firtató kérdésre, hogy kiváló kollégák. Ehhez képest Navracsics arról beszélt Fiala János podcastjében, hogy miután megjelentek a cikkek, odament Lázárhoz megkérdezni, mi a problémája vele. „Ekkor lezajlott egy beszélgetés, aminek a tartalma nagyjából megfelelt a Promenádon megjelent névtelen szerkesztőségi cikk tartalmának. Tehát János vagy nagyon pontosan megtanulta, hogy mit írt a tőle független újságíró, vagy esetleg a névtelen szerkesztőségi cikk tartalmára némi hatással bírt” – fogalmazott Navracsics. Hozzátette, nem tud mit kezdeni azzal, hogy Lázár 2022 nyarán fegyverszünetet kötött Márki-Zay Péterrel, majd őt azért támadja, mert háromszor találkozott vele. Navracsics szerint Lázár rendkívül rideg, barátságtalan volt vele, majd a beszélgetésnek úgy lett vége, hogy az építési miniszter hátat fordított és elment. Navracsics azt is mondta, Lázár másoknak is be szokott szólni, de „ennyire durván és ennyire gyűlölettől átitatva nem”.

„Ominózus írásaink a Szerintünk rovatban jelentek meg, véleményünket tükrözik. Mi nem kérünk azokért senkitől sem elnézést, hiszünk a vélemény szabadságában, újságírói munkánkat ennek szellemében végeztük és végezzük, véleményünket semmilyen nyomásra nem változtatjuk meg” – így reagált az ügyre szerdai, név nélküli szerkesztőségi cikkében a Promenád24. Az egyik, február 17-ei, A buzizó polgármester és az „európai fideszes” meleg kézfogásai című írásban olyanok szerepeltek: „A közigazgatási és területfejlesztési miniszter egy hazaáruló politikussal bratyizik, akinek tele van a zsebe magyarmérgező Soros-dollárral, s aki nem mellesleg mocskos kampányt épít a miniszterelnök fiának buzizására. »Beautiful friendship«”.

A fideszes belháborúba beszállt Bayer Zsolt publicista is, aki a Promenád24 egyik Navracsicsot bíráló cikkét „A miheztartás végett” kommentárral osztotta meg blogján. A Bayer és Navracsics közötti konfliktus is régre nyúlik vissza. Navracsics több mint tíz éve, 2013-ban beszélt arról az ATV műsorában, hogy olyan embernek szerinte nincs helye a Fideszben, „aki emberek egy csoportját állatnak tartja”. Hiába volt viszont a kiállás, Bayer maradt, Navracsics viszont később egy időre hátrébb szorult, hogy aztán két éve térjen vissza miniszterként.