Nem lehetett a jobbikos Brenner Kolomanból a parlament alelnöke

Nem lehetett a jobbikos Brenner Kolomanból a parlament alelnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyik percről a másikra annyi – főként kormánypárti – képviselő hagyta el hétfőn délután az Országgyűlés üléstermét, hogy már nem tudtak szavazni a jobbikos Brenner Kolomanról, akit pártja a parlament alelnöki posztjára jelölt. A Fidesz azzal érvel, hogyha az ellenzék teljes létszámban jelen lett volna, akkor lett volna elég voks.

Több szavazás is zajlott hétfőn az Országgyűlésben, többek között a Ház elé került a jobbikos Brenner Koloman jelölése is a parlament alelnöki tisztségére.

Az Országgyűlés honlapján elérhető információk szerint 18 óra 16 perckor, amikor az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó mentelmi jogáról kellett dönteni, összesen 160 képviselő adott le szavazatot. Egyetlen perccel később, amikor a jobbikos politikus parlamenti alelnöki tisztsége volt a kérdés, érdekes módon már csak 97 voks született. Ez pedig azt jelentette, hogy az Országgyűlés abban a pillanatban határozatképtelen volt, vagyis Brenner Kolomanból nem lett alelnök.

A számokat megnézve az látszik, hogy a 133 kormánypárti honatyából összesen 55-en nyomtak gombot, míg a 65 ellenzéki politikusból 42-en voltak jelent a szavazáson. Az egy perccel korábbi voksoláshoz képest a legtöbb távozó a kormánypártok soraiból volt.

Brenner Koloman a Magyar Hang érdeklődésére azt mondta, hogy ez a kormánypártok részéről egy „előre egyeztetett” lépés volt, hiszen a róla szóló szavazást megelőző percekben még sokkal több kormánypárti képviselő vett részt a voksolásokon. – Példátlan és kicsinyes módon a Fidesz frakció nem szavazott meg – fogalmazott a politikus. A képviselő szerint ez az üzenet a kormánypártok részéről nyilvánvalóan a néppárti Jobbiknak szólt, de az ő személye is szimbolikus, hiszen amiatt került a politikai porondra még Vona Gábor hívására, hogy „felelős értelmiségiként már elborzasztotta az egypárti túlhatalom”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is reagált már a történtekre. Mint írta, ők korábban annyit ígértek a „baloldalnak”, hogy biztosítják a megválasztásához szükséges szavazatszámot, vagyis 55 képviselő voksolni fog. Így ha a teljes ellenzék jelen lett volna, akkor meglehetett volna a döntés. A kormánypárti politikus tehát az ellenzékre hárítja a felelősséget, külön kiemelte, hogy nem volt bent az ülésteremben az adott pillanatban – mások mellett – Gyurcsány Ferenc sem. – Ha Gyurcsány nem csak csicskának használná a Jobbikot, és ha a többi baloldali mondjuk bejönne legalább a szavazásokra, akkor nem állt volna elő a mostani helyzet – fogalmazott Kocsis Máté.

Brenner Koloman jelölése önmagában emlékezetes. Hiszen korábban a Jobbik részéről a párt korábbi elnöke, Sneider Tamás töltötte be ezt a posztot, de a Jobbik néhány hete hirtelen közölte, hogy vissza szeretnék hívni ebből a tisztségből. Habár nem ez volt a hivatalos indok, a döntésben vélhetően közrejátszhatott, hogy Sneider Tamás nem tartozott a Jakab Péter elnököt és az elnökséget leginkább támogatók közé. Azóta a viszony annyira elmérgesedett, hogy Sneider Tamás – két másik társával együtt – otthagyta a Jobbik frakcióját. A Jobbik először egyébként Balczó Zoltánt szerette volna az alelnöki székbe, a politikus azonban a körülmények miatt ezt nem vállalta. Így lett végül a jelölt Brenner Koloman.