Nem lesz perújítás a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

Nem lesz perújítás a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

Bőny, 2016. október 26. Rendőri készültség Bőny főutcájában, a Szabadság úton 2016. október 26-án. Sajtóinformációk szerint lövöldözés volt az utcában. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly decemberben hirdettek jogerős ítéletet a bőnyi rendőrgyilkosság ügyben. Mint ismert, 2016 őszén egy bőnyi férfi fegyverével rálőtt a hozzá házkutatásra érkező rendőrökre. Egyikükön, egy őrnagyon halálos sebet ejtett. Gy. Istvánhoz egyébként az otthonában hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek miatt tartott érkeztek ki a rendőrök.

A bíróság Gy. Istvánt emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, mellékbüntetésül tíz évre a közügyektől is eltiltották a Győri Ítélőtáblán. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját huszonöt évben állapította meg.

A 2019 decemberében született jogerős ítélet ellen az elítélt védője terjesztett elő perújítási indítványt. Ezt azzal indokolta, hogy rendeljenek el perújítási nyomozást, amely keretében rendeljék el az elhunyt rendőr holttestének exhumálását, majd igazságügyi orvos-, fizikus-, vegyész és fegyverszakértői vélemény beszerzését. Ezen kívül kutassák fel a túsztárgyaló és a terhelt között folytatott beszélgetés hangfelvételét.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a perújítási indítványt a Győri Ítélőtáblának azzal az észrevétellel (nyilatkozattal) küldte meg, hogy azt alaptalannak tartja.

Az ügyészség ma azt közölte, hogy a Győri Ítélőtábla az elítélt védője által előterjesztett perújítási indítványt elutasította, ezt a végzést a Kúria helybenhagyta. A jogerős végzés szerint az elítélt védője által előterjesztett perújítási indítvány nem megalapozott, mert az nem tartalmaz új bizonyítékot. A védő által az indítványban hivatkozottak az alapeljárásban mind elsőfokon, mind másodfokon már felmerültek, a védő az alapeljárásban már előterjesztett indítványait ismételte meg, amelyet az első- és másodfokú bíróság a bizonyítási eljárás lefolytatása során indokoltan vetett el. A védő az alapügyben mérlegelt bizonyítékok újraértékelésének igényével lépett fel, azonban a bírói mérlegelés (támadása) nem lehet a perújítás alapja – írták.