Fideszes és független képviselők döntöttek: Nem költhet tájékoztatásra Tatabánya önkormányzata

Fideszes és független képviselők döntöttek: Nem költhet tájékoztatásra Tatabánya önkormányzata

Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere

Fotó: Varga Ildiko / Forrás: Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden forrást megvont Tatabánya közgyűlése csütörtöki ülésén a város lakosainak tájékoztatásától – állítja a polgármesteri hivatal közleménye. A 65 ezer lakosú megyeszékhelyen ugyanis egy olyan rendeletet szavaztak meg a képviselők a fideszes Magyarné Kocsis Andrea képviselő javaslatára, amely alapján minden kötelezettséget fel kell mondania a városnak év végéig, ami a lakosság tájékoztatását szolgálja. A polgármesteri hivatal értékelése szerint ezzel elzártak minden információs csatornát a lakosságtól.

Mint arról beszámoltunk, Tatabányán elveszítette szűk közgyűlési többségét az ellenzéki együttműködés keretében győztes Szűcsné Posztovics Ilona polgármester, miután ő és három képviselőtársa a belső viták miatt kiléptek az Összefogás Tatabányáért frakcióból. A mostani, fideszes indítványt pedig – a kormánypárti képviselőcsoport nyolc fős képviselőcsoportján kívül – az a három képviselő is megszavazta, akik korábban az összellenzéki frakcióban ültek.

A polgármester közlése szerint az új szabállyal Tatabánya önkormányzata új kötelezettséget nem vállalhat, kifizetést nem teljesíthet lakossági tájékoztatással kapcsolatban, egészen a 2022. évi költségvetés elfogadásáig, várhatóan 2022 márciusáig. A polgármesteri hivatal értelmezése alapján ez azt jelenti, hogy az önkormányzat és a polgármesteri hivatal munkájával, az elfogadott rendeletekkel, a város működtetésével, városi rendezvényekkel, város intézményi információkkal kapcsolatban sem adhat hírt a város a szokásos módokon. Nem közvetítheti emellett a város a közgyűlések üléseit és nem teljesítheti az európai uniós projektek kötelező tájékoztatási projektelemeit. Nem adhat ki hírlevelet, újságot, nem adhat fel fizetett hirdetést semmilyen módon.

A polgármesteri hivatal emlékeztetett, hogy a testület már a november 18-i ülésen is megszavazott egy hasonló döntést. Akkor Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) képviselő javaslatára azonnali hatállyal szüntették meg az önkormányzat ingyenes havi magazinját, a Jó Szerencsét magazint. Az akkor elfogadott határozatok szerint az önkormányzat a továbbiakban nem adhat ki újságot egy új pályázati eljárás lezárultáig. A pályázati feltételeket a Pataki Zoltánné (Fidesz-KDNP) vezette Jogi és Közbeszerzési Bizottság hivatott meghatározni.