Német politikus lett a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kinevezték a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökét és tagjait. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hozta meg Palkovics László, a tanács társelnöke, innovációs és technológiai miniszter javaslata alapján. A Magyar Közlönyben megjelent listában a legérdekesebb a német Günther Oettinger, az Európai Bizottság volt biztosának neve, aki a tanács társelnöke lett.

Rajta kívül tagja lett a testületnek Birkner Zoltán (a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke), Jakab Roland (az Ericsson Magyarország Kft. regionális igazgatója), Krausz Ferenc (a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója), Lovász László (a Magyar Tudományos Akadémia elnöke), Orbán Gábor (a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója), Pakucs János (a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke), Varga Mihály (pénzügyminiszter), Világi Oszkár (a MOL Nyrt. Csoportszintű Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatója) és Závodszky Péter (nyugalmazott egyetemi tanár).

A kinevezés február 5-től három évre szól. A Hvg.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy Günther Oettingert sokáig Orbán kedvenc EU-s biztosának tartották. Oettinger CDU-s politikus, volt az Európai Bizottság energiaügyi, költségvetési és digitális gazdaságért felelős biztosa is, de felelt korábban a költségvetésért is.