Nemzeti ünnepünkön napsütéses idő várható

Nemzeti ünnepünkön napsütéses idő várható

Napsütés (Fotó: Pixabay.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túlnyomóan derült, száraz idő várható. Az északkeleti szél többfelé lesz élénk, az Alföldön időnként erős. A hőmérséklet kora délután 7 és 12, késő este -3 és +2 fok között alakul - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ az MTI-vel közölte, hogy Kelet-Európa időjárását egy hatalmas kiterjedésű ciklon alakítja, amely miatt arrafelé sok a felhő, és több helyen fordul elő csapadék. Ennek halmazállapota a Kelet-európai-síkság déli, délkeleti részén eső, északon és nyugaton hó. A légörvényhez kapcsolódó hullámzó frontrendszer a Fekete-tengeren és a Balkán-félszigeten át Észak-Olaszországig húzódik, amely mentén szintén eső esik, csak a hegyekben fordul elő havazás.

Ugyancsak ciklon okoz csapadékos időt a Brit-szigetek és Franciaország, illetve a Németalföld területén. Európa más részein anticiklon helyezkedik el, amelynek középpontja az Azori-szigetek térségében van, de kelet felé elnyúlik Németország és Skandinávia felé. Ezeken a helyeken csapadékmentes az idő, kevés a felhő, az északabbra lévő területek időjárására pedig sarkvidéki eredetű hideg és száraz légtömeg van hatással.

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását is magasnyomás alakítja, a fent említett hideg légtömeg csak érinti térségünket, annak nagy része a Kárpátoktól keletre vonul el.

A Koponyeg.hu prognózisa szerint nemzeti ünnepünk napján Magyarországon eleinte DNy-on még lehetnek felhős körzetek, majd ott is csökken a felhőzet, és országszerte ragyogóan napos, friss időre számíthatunk. Eső kizárt. Az ÉK-i szél megélénkül. Reggel -7 és +1, délután 7 és 12°C között alakul a hőmérséklet.

A Koponyeg.hu orvosmeteorológia előrejelzése alapján vasárnap gyenge hidegfronti hatás érvényesül. A megfigyelések szerint ilyenkor a görcsös panaszok fokozódnak. Az arra érzékenyeknél egyre erősödő görcsös fejfájás, hasi fájdalom alakulhat ki. A szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél megnőhet a szívinfarktus kockázata, valamint náluk vérnyomás-ingadozásra is számítani kell.