Népszava: a háziorvosokat is bevonják az iskolai oltásba

Népszava: a háziorvosokat is bevonják az iskolai oltásba

Földi Anikó fõnõvér beolt egy gyermeket a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 22-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az iskolaorvosok mellett a háziorvosok bevonásával kezdődhet meg tanévkezdéskor a 12-18 évesek koronavírus elleni oltása az oktatási intézményekben – tudta meg Népszava az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). Kiderült az is, hogy az eredetileg augusztus utolsó két napjára tervezett oltás felvételére még szeptember elején is lesz lehetőségük a 12 év feletti diákoknak. Ennél több konkrétumot azonban nem közölt a tárca, csak annyit írt, hogy a részletekről időben tájékoztatást fognak kapni az érintettek.

A lap emlékeztet, hogy az iskolaigazgatók még júliusban arról kaptak értesítést, hogy augusztus elejéig derítsék ki, az adott intézményben hány szülő igényelné 12-18 éves gyermekének a Pfizer oltását, amelynek felvételére augusztus 30-án és 31-én lenne lehetőség. Az erről szóló utasítást azonban gyorsan visszavonta az Emmi.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) korábban azt nyilatkozta a Népszavának, hogy az igényfelmérések augusztus közepe után kezdődhetnek meg, mivel az augusztus eleji időpont túl korai lett volna.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szintén nem tud arról, hogy az iskolákat tájékoztatták volna a tanévkezdésre tervezett oltás lebonyolításáról, ami véleménye szerint aggasztó, hiszen már csak két hét áll rendelkezésre az igények felmérésére, az oltási akció megszervezésére.

Az Emmi ugyanakkor emlékeztetett: Magyarország minden más európai országnál jobban áll a korosztály védettségében, hiszen Európában elsőként nálunk kezdődött meg a 12 év feletti gyermekek regisztrációja és oltása már júniusban, a szülők internetes regisztrációval is foglalhatnak időpontot kórházi oltópontra, de az oltás a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető. A szaktárca szerint kizárólag a szülőn múlik, hogy beoltatta-e, illetve a tanévkezdésig beoltatja-e a gyermekét. Hozzátették: a pedagógusok, bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása már áprilisban megtörtént, ők akár már a harmadik oltást is lefoglalhatják, a be nem oltott pedagógusokat pedig az oltás felvételére biztatják.

A lap szerette volna megtudni, hogy a 12-18 éves korosztályból eddig mennyien kaptak oltást, de erre a kérdésre nem kaptak választ.