Rusvai Miklós reméli, hogy elkapja a delta-variánst

Rusvai Miklós reméli, hogy elkapja a delta-variánst

Rusvai Miklós az Atv műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fogja kérni a koronavírus elleni harmadik oltást Rusvai Mikós – erről beszélt a virológus az Atv műsorában. Rusvai úgy véli ugyanis, hogy akik megkapták az oltás – esetében a Pfizer–BioNTech közös vakcina – első két adagját, és megfelelő védettség alakult ki náluk, azoknak nincs szükségük újabb dózisra. Reméli azt is, hogy elkapja a delta-variánst, és – az eddigi oltásoknak köszönhetően – enyhe lefolyással átesik a fertőzésen, ezzel megszerezve a védettséget az új változat ellen is.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ehhez kell a két oltás és a megfelelő ellenanyagszint is. „Aki megmérette, és nincs megfelelő szintű ellenanyagválasza, annak igenis nagyon fontos, hogy megkapja a harmadik oltást” – jelentette ki Rusvai.​

Azokra a hírekre reagálva, melyek szerint a delta-variáns kevésbé okoz súlyos megbetegedést, elmondta: egyelőre vannak erre utaló jelek, de kielégítő statisztikák még nincsenek, ezért jobb, ha óvatosak vagyunk. A virológus egyébként egyetért a Magyar Orvosi Kamarával abban, hogy vissza kellene hozni a védettségi igazolvány használatát, és szerinte a maszkviselés „becsületét is vissza kellene állítani”.

Kérdésre válaszolva azt is hozzátette: hiába valószínű, hogy olyanok is megkapták az igazolványt, akiknek nincs megfelelő ellenanyagszintjük, az okmány használata még így is „több mint a semmi”. Szerinte nem szabad vérvételes ellenanyagszint-méréshez kötni az igazolványt, ugyanis ezzel csak tovább nőne a járványtagadók, a vakcina- és az egészségügyellenesek száma.