Népszava: három részletben adhatják át a 3-as metró felújított vonalát

Népszava: három részletben adhatják át a 3-as metró felújított vonalát

Felújított 81-717-es típusú metró a budapesti 3-as metró Pöttyös utcai állomásán (Fotó: Wikipédia/Kemenymate)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban meghatározott 2023. januári dátum helyett március 15-ig adnák át a felújított 3-as metró teljes vonalát, a csúszást pedig azzal kompenzálnák, hogy a középső szakaszt az északi és a déli szakasszal ellentétben nem egyben, hanem darabokban nyitnák meg az utasforgalom előtt: jövő május közepén átadnák a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin téri állomásokat, decemberben a Deák téri állomást, majd a legvégén a többit – értesült a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy a rekonstrukcióról készült legutóbbi belső tájékoztatóban már meg sem említik a vonal átadására vonatkozó korábban meghatározott 2023. januári dátumot, az viszont szerepel benne, hogy a több állomáson felmerült extra azbesztmentesítési és padlócsere miatt újabb határidő hosszabbítást kértek a kivitelezők, többletköltség kifizetése mellett.

Jelentősen befolyásolhatja a hármas metró kivitelezési határidejét, hogy a tavalyi nagy vihart kavart áremelés után újabb szerződésmódosítást próbál kicsikarni a Swietelsky Építő és a Swietelsky Vasúttechnika Kft., de október elején többletköltségigényt jelentett be az EDR (egységes digitális távközlő) hálózat kiépítését végző Pro-M Zrt. is – értesült a Népszava. A Swietelsky egyik alvállalkozója pedig egyszerűen felfüggesztette a kivitelezési munkát. A vállalkozókkal kötött szerződéseket így újra módosítani kell.

A BKV azt válaszolta a Népszava kérdésére, hogy a „Swietelsky Vasúttechnika Kft. által végzett kivitelezési munkák befejezésének szerződés szerinti határideje 2023. január 6.” Mint írták: ekkor kezdődhet el a műszaki átadás-átvételi eljárás. Csakhogy ennek elméletileg 30 nap alatt le kellene zajlania, sőt a déli szakaszon ez néhány nap alatt megtörtént. Ezt követik a próbafutások, amelynek végén megnyitható a vonal az utasok előtt. A teljes felújított metróvonal átadása továbbra is 2023 első negyedévében várható – állította a főváros közlekedési cége, amely hozzátette: a hatályos uniós támogatási szerződés értelmében a projekt fizikai befejezésének határideje 2023. június 29,, addigra kell rendezni a felszínt, elbontani az ideiglenes buszmegállókat. A metrófelújítás ütemterve a cég állítása szerint megfelel a költségelszámolási időzítésnek is. 

Címkék: 3-as metró, BKV