Nyilvánosságra kerülhet az Elios-nyomozás teljes iratanyaga

Nyilvánosságra kerülhet az Elios-nyomozás teljes iratanyaga

Tiborcz István (Fotó: Németh Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) ezekben a percekben küldte meg az Elios-ügy hivatalos nyomozati iratait Homoki Andreának, aki annak megismerése miatt indított pert – számolt be közösségi média oldalán Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő, miután Ville Itälä-val, az OLAF főigazgatójával tárgyalt. 

Emlékezetes, hogy a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a volt cégét, az Elios Zrt-t az OLAF korábban hónapokig vizsgálta. Azokat a közbeszerzéseket ellenőrizték, amelyekkel a cég magyar települések közvilágítását újította fel. Az eljárások több mint 13 milliárd forintnyi uniós támogatást tartalmaztak, az OLAF pedig a súlyos szabálytalanságok feltárása után azt javasolta, hogy a teljes összeget vonják meg Magyarországtól. Végül a magyar kormány maga döntött úgy, hogy nem is nyújtja be Brüsszelnek a számlákat. A hazai rendőrség pedig hiába vizsgálta, végül úgy ítélte meg, hogy nem történt bűncselekmény. Azóta már végelszámolás alá került a cég.

Homoki Andrea, a Pest megyei Gyálon élő civil aktivista a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével az uniós csalásellenes hivatalhoz, az OLAF-hoz fordult és kikérte az uniós hatóság nyomozati anyagának azt a változatát, ahol a tanúkra vonatkozó esetleges személyes adatok, a belső feljegyzések és az OLAF módszereire történő utalások ki vannak takarva.

Az OLAF azonban megtagadta ennek kiadását, arra hivatkozva, hogy a vizsgálatai során megszerzett és a szakmai titoktartás alá tartozó információkat bizalmasan kell kezelnie. Homoki Andrea ezután fordult az Európai Törvényszékhez, amely úgy döntött: nem tagadhatja meg az OLAF az adatok kiadását.

Az OLAF azonban a jogerős döntés ellenére sem akarta eddig kiadni az iratokat, emiatt Tóth Bertalan MSZP-társelnök jogi eljárás kezdeményezett. Ez utóbbi a mai nappal okafogyottá vált, miután Ujhelyi Istvánnak az OLAF igazgatója megerősítette: kiadják, illetve ezekben a percekben kiadták az Orbán Viktor vejének cégét érintő nyomozati dokumentumokat az eredeti bejelentőnek. Ez azt is jelenti, hogy a teljes nyomozati anyag nyilvánosságra hozható.