Nyolc-tízezer aktivistára lesz szükség az ellenzéki előválasztáshoz

Nyolc-tízezer aktivistára lesz szükség az ellenzéki előválasztáshoz

Szavazók sorban állnak az "Előválasztás: Indul a szavazás" címmel tartott sajtótájékoztató után az Örs Vezér téren 2019. június 20-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Drága” lesz az ellenzéki pártok közötti előválasztás, de egyelőre nem lehet tudni, hogy ez pontosan mekkora összeget jelent – közölte lapunk kérdésére Magyar György, az előválasztási folyamatot szervező Civil Választási Bizottság elnöke egy keddi sajtótájékoztatón. Az biztos, hogy a résztvevő pártok anyagilag is támogatni fogják a lebonyolítást, illetve már zajlik közösségi gyűjtés is az aHang civil szervezetnél. Sőt, Magyar György még azt sem zárta ki, hogy akár a szavazósátrakban is lesznek adománygyűjtő dobozok.

Az együttműködő hat ellenzéki párt – Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – hétvégén jelentette be a döntésüket: ősszel mind a 106 egyéni választókerületben előválasztást tartanak és kétfordulós előválasztáson döntenek a közös miniszterelnök-jelölt személyéről.

A folyamat látványos része augusztus 20-a után kezdődik, a felkészülés és előkészítés ugyanakkor már zajlik. Számos részlet még kidolgozás alatt van, például az, hogy hol lehet majd egyáltalán szavazni és hogyan fognak eljutni a kistelepülésekre. A szervezők tájékoztatása szerint megvannak azok a súlyponti települések, ahol mindenképpen jelen kell lenniük és megfontolandónak tartják, hogy valamilyen autóval mozgatható mobilsátorban is lehessen szavazni. A cél az, hogy néhány tíz kilométeres körzetben mindenki számára elérhető legyen a voksolási lehetőség.

A CVB feladata, hogy az egésznek a tisztességére, lebonyolítására, szervezettségére, a szavazatszámlálásra odafigyeljen. Van már tapasztalatuk 2019-ből, az akkori főpolgármesteri előválasztás kapcsán, igaz, a mostani az egészen más léptékű lesz.

Lapunk kérdésére a tájékoztatón beszéltek arról is, hogy továbbfejlesztették a már korábban is működő online szavazási rendszert, vagyis a tervek szerint így is lehet majd voksolni. Ennek egyik része az ügyfélkapun keresztüli azonosítás, de elképzelhető, hogy lehetőség lesz egyfajta videós azonosításra is, hiszen például a személyi igazolványt így is be lehetne mutatni.

A teljes folyamathoz, úgy számolnak, hogy 8-10 ezer aktivistára lesz szükségük. Az aHang ebből 4-5000 embert szeretne adni, ehhez jönnek majd hozzá azok, akik a pártokon keresztül kapcsolódnak be.

Részt vesz a munkában az úgynevezett Nyomtass te is! mozgalom, amely már jó ideje rövid, nyomtatott kiadványokkal igyekszik beszámolni azokról a hírekről, amiket „a kormány el szeretne zárni az emberek elől”. Itt jellemzően az ellenzék által feltárt ügyekről, az ellenzéki pártok üzeneteiről van szó. Most az előválasztásról szóló információk terjesztésében fognak részt venni. Mint kiderült, ahhoz, hogy ezer faluba eljussanak – ahol mondjuk kétmillió ember él – 700 ezer kiadványt kell kinyomtatni és 3500 aktivistára van szükség a terjesztéshez.

Már készül egy olyan etikai kódex is, ami alapján majd előválasztási vitákat is szerveznek, amelyek a célkitűzés szerint nem lesznek „kocsmai veszekedések”.