Olyan iskolákba is megy iskolaőr, ahol nem is kérték

Olyan iskolákba is megy iskolaőr, ahol nem is kérték

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos intézmény akaratán kívül került be az iskolaőr-programba – írja a Népszava. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán hozta nyilvánosságra, hogy mely intézményekbe érkezik majd ősztől a rendre vigyázó egyenruhás. A tárca azt írta, „az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése, ezek közül 288 köznevelési és 203 szakképzési intézmény”.

A lap felkeresett számos iskolát a listáról és több esetben is kiderült, hogy az intézményvezetők meglepődtek. A békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium igazgatója például tőlük tudta meg, hogy náluk is iskolaőrséget állítanak fel ősztől. – Mi ezt nem kértük, valószínűleg a szakképzési centrum dönthetett erről – mondta Schnider György igazgató, hozzátéve azt is, nem tartják indokoltnak az őrök jelenlétet, iskolájuk az országos rangsorokon rendre előkelő helyen szerepel, egyáltalán nem jellemzők náluk az erőszakos esetek.

A főváros egyik jó hírű oktatási intézményében, az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Szakgimnáziumban is meglepetést keltett, hogy őröket kapnak, hiszen nincs rá szükségük. – Olyan iskolában lehet szükség iskolaőrre, ahol idősebb, illetve problémás gyerekek vannak, a mi esetünkben ilyenről nincs szó – mondta Tillinger Péter, az intézmény igazgatója.

Akadt olyan egri intézmény is, amely azért kért iskolaőrt, mert hiányzik egy portásuk. Máshol azt hitték, a bűnmegelőzési tanácsadó szolgálat, vagy ahogy sokan ismerik, az iskolarendőr program lesz kiváltva az iskolaőrökkel, ezért akartak bekerülni a rendszerbe.