Önkormányzati választás: közzétették, mely településeken csökkentik a mandátumszámokat

Önkormányzati választás: közzétették, mely településeken csökkentik a mandátumszámokat

Pécs belvárosa (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán kedden közzétette a lakosságszámadatokat, amelyek alapján a választási irodák vezetői elvégzik a körzetesítéssel összefüggő feladatokat.

Az NVI az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Belügyminisztérium a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint átadta az NVI-nek a szeptember 1-jei állapot szerinti lakosságszámadatokat, amelyeket a választási iroda továbbított a helyi, illetve területi választási irodák vezetőinek. Hozzátették: a választási irodák vezetői elkezdték a körzetesítéssel összefüggő feladatok elvégzését, az NVI pedig saját weboldalán is közzétette a helyi választási irodáknak átadott, a lakosságszámot települési bontásban tartalmazó adatállományt.

Emlékeztettek: a választási irodák vezetői a most közzétett adatok alapján a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választásához kapcsolódóan október 31-ig határozatban állapítják meg a képviselő-testület, illetve a közgyűlés megválasztandó tagjainak számát.
A helyi választási iroda vezetője az általános választást megelőző évben november 30-ig módosítja a választókerületi beosztást, amennyiben a település lakosainak száma tízezer fölé emelkedik, vagy megváltozik az egyéni választókerületek száma, vagy valamelyik egyéni választókerület választásra jogosultjai számának eltérése a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától meghaladja a 20 százalékot.

Az NVI közölte azt is, mely településeken változik a mandátumszám, illetve a választástípus. E szerint Budapest I., V., XI., XIV. és XV. kerületében, Egerben, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen marad a települési egyéni listás választás, de – a választópolgárok számának csökkenése miatt – csökken a települési egyéni választókerületek száma. Celldömölkön, Csornán, Kapuváron, Mezőberényben, Nagyatádon, Sarkadon és Szigetváron a választás típusa – mivel a választópolgárok száma tízezer alá csökkent – települési egyéni választókerületiről települési egyéni listás választásra változik. Balatonalmádiban, Csömörön, Ócsán és Tárnokon azonban tízezer fölé nőtt a választópolgárok száma, így ott a települési egyéni listás választásról települési egyéni választókerületire változik a választás típusa.