Operatív törzs: Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat

Operatív törzs: Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízfős összejöveteleket lehet legfeljebb tartani továbbra is, ám ebbe létszámba a 14 éven aluli gyermekek nem számítanak bele – jelentette be hétfőn az operatív törzs hozzátéve, szentestére felfüggeszti a kormány a kijárási korlátozást. Akárcsak más európai országok, úgy Magyarország sem engedi be az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket ma éjféltől kezdve.

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, a kormány hétfői ülésén megszülettek a döntések a szentestéről, ezek értelmében 24-én estétől 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási korlátozást. Ezzel együtt karácsonykor sem lehetnek 10 főnél többen egy helyen. A 14 éven alatti gyerekek nem számítanak be a 10 főbe – mondta el Kiss Róbert. Bejelentette azt is, hogy számos más országhoz hasonlóan Magyarország sem engedi be az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket, az üzleti célú magángépek esetében sem tesznek kivételt, az áruforgalom ugyanakkor zavartalanul működik.

– Csökken a járvány terjedése, platóra értünk – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos. Elmondta, hogy 2141 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 305 130 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 183 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 282 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 102 962 fő, az aktív fertőzöttek száma 193 886 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 22%-a budapesti. 7 097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen.

– Hétfőn ülésezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és reméli, hogy kiadják az engedélyt a Pfizer-BioNtech vakcinájának, és lehetővé teszik az elosztást az Európai Unió országaiban, így néhány napon belül elindulhat az oltás hazánkban is – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette, elsőként a „frontvonalban harcoló” egészségügyi dolgozók kaphatják meg a vakcinát, körükben az igényfelmérés már elindult. Első körben 5000 adag vakcina érkezik, majd még idén egy újabb szállítmány jön, és jövőre indul a folyamatos szállítás. Hamarosan kiadnak egy részletes tájékoztatást is a vakcináról, amelyben az ellenjavallatok is szerepelnek majd – mondta el az országos tiszti főorvos.

Nincs olyan vakcina, amely 100 százalékos védelmet nyújt, minden immunválasz más – hangsúlyozta Müller Cecília. – Minél többen oltakozunk, annál nagyobb védelmet biztosíthatunk magunknak, és a környezetünknek, 60 százalékos átoltottság esetén lassíthatjuk a járványt. A védettség a második oltást követő egy hétben alakul ki, de az oltás ellenére a járványhelyzet továbbra is fennáll. A karácsonyi feloldás nem jelent lazítást, ne tegyen szabadossá bennünket a döntés – fogalmazott a tiszti főorvos. – Nem szabad lazítani, mert a járvány zajlik.

A koronavírus új mutációjáról Müller Cecília elmondta, folyamatosan követik a vírus változásait. A kórokozó természete a változás, ez nem új dolog, egészen eddig azonban nem detektáltak olyan változatot, amely most megjelent, ezért is kell megelőzni a behurcolását – hangsúlyozta.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, a mutáns vírus behurcolása „sajnos nem zárható ki”, ezért is született hétfőn az a döntés, hogy leállítják a Nagy Britanniából érkező repülőforgalmat. – Amit a vírusról tudunk, az az, hogy sokkal gyorsabban terjed, mint az eredeti formája, körülbelül a duplája a „reprodukciós ráta képessége”, vagyis egy beteg nem 2-3, hanem 4-6 másik embert képes megfertőzni. Elsősorban a fiatalok között terjed, nem zajlik súlyosabban a betegség, mint korábban, de mivel többeket tudnak megfertőzni, könnyebben juthat el a kórokozó a veszélyeztetett korosztályhoz – fejtette ki a tiszti főorvos.

Müller Cecília elárulta, az idősotthonok lakóit és dolgozóit is beoltják majd, hiszen nagyon fontos megvédeni őket. Ez külön tervezést igényel, az egészségügyi dolgozókat követően szeretnék elindítani az idősotthonok helyben történő önkéntes oltását – tette hozzá.