Orbán Viktor: Európa bolyong az erdőben

Orbán Viktor: Európa bolyong az erdőben

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án (Fotó: MTI/Balazs Mohai)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken ismét Orbán Viktor volt a Kossuth rádió vendége. Az „interjúban” nem sok újdonság volt, az eddig ismételt panelek kerültek elő újra. Nem volt bejelentés a szerdai kormányülés döntéseiből, de a kirúgások miatt a műsor idején is tiltakozó pedagógusok és diákok sem kerültek szóba. A helyreállítási alap brüsszeli elfogadásáról is úgy beszéltek, hogy arról egy szót sem szóltak, hogy több milliárd eurónyi támogatást befagyasztását javasolták és a többit is csak feltételek teljesítésével adnák oda. 

Kilenc hónapja tart a a háború, az volt az elképzelés, hogy a szankciókkal sikeróé lezárni, hogy közelebb jutunk a végéhez, de egyetlen milliméterrel sem jutottunk ehhez közelebb, sőt, jó nagy kalamajkát okoztak azoknak, akik kivetették. De a szankciókról eddig csak beszéltünk, a legkomolyabb csak december 5-én lép életbe, az olajra vonatkozó, így most ugrik a majom a vízbe. De nekünk jöhet orosz olaj, mi kivételt kaptunk, a probléma az ár, várjuk, hogy azokra milyen hatást gyakorol – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsoréban pénteken.

Hozzátette, a brüsszeli bürokraták azt akarják, hogy a szankciókat kiterjesszék a gázra és az atomenergiára is. Ezt ki kell védeni, de ha eddig ki tudtunk tartani és mentességet tudtunk szerezni, így jó reményeink vannak, hogy ez most, a 9. szankciós csomagnál is sikerülni fog. Ma aligha van fontosabb kérdés a mindennapok szempontjából, hogy mennyit kell fizetni a háztartásoknak és a vállalkozásoknak, nem véletlen, hogy már több mint egymillióan visszaküldték, kitöltötték a nemzeti konzultációt – mondta.

Felvetette a műsorvezető, hogy Amerika drágábban adja a gázt Európának. Erre úgy reagált Orbán Viktor, hogy Európa bolyong az erdőben. Levágta magát az oroszokkal való együttműködésről, de hogy merre tovább, arra nincs válasz. Az amerikai energiával való pórlás drágább lesz, mint amennyi Oroszországból volt. Ez fel is viszi az árakat – mondta. Fel kell építeni egy teljesen új magyar gazdasági modellt – tette hozzá.

Léptünk egyet előre – mondta arra, hogy elfogadta az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet másfél év után, igaz 7,5 milliárd euró felfüggesztéséről is döntöttek, de erről nem esett szó sem a miniszterelnöktől, sem a műsorvezetőtől. Orbán szerint húzták az időt Brüsszelben, mert nem szeretik a magyar kormányt, „nem adták oda a pénzt az országnak, viszont odagurították a dollárokat a baloldalnak”. Ezután adtak 17 feltételt, ezek egy részét szükségtelennek tartottuk, de teljesítettük – tette hozzá. 

Szóba került a közös uniós hitelfelvétel Ukrajna támogatására is. Az EU szerint évi 18 milliárd eurót kéne adni csak azért, hogy Ukrajna működjön. Orbán azt mondta, ezt elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok, ha nem lenne háború, hanem békét sürgetnénk, ez az összeg nem lenne. vagy jelentősen kisebb lenne. De ha már itt vagyunk, Magyarország belátja, hogy Ukrajnát segíteni kell. Elmondta újra, hogy a közös hitelfelvételt nem támogatják, mert nem támogatnak olyan politikákat, melyeket az unió úgy akar, hogy közösen veszünk fel hitelt, aztán majd nekünk kell visszafizetni, mert nem fogja tudni mindenki. Csak kétoldalú megállapodásokat tudunk támogatni, a közöst nem fogadjuk el, így az nem is jön létre – tette hozzá. A globális minimumadó egy munkahelygyilkos adóemelés, ha bevezetnék, munkahelyek tízezrei szűnnének meg Magyarországon – mondta a másik kérdésről, amiben csak Magyarország beleegyezésére várnak az uniós tagállamok. Nem tartjuk jó ötletnek, nem is járulunk hozzá, hogy bevezessék – mondta.

A következő évben, ha a vállalkozók is jól teszik a dolgukat, a munkavállalók is jól dolgoznak és a kormány is, akkor el tudjuk kerülni a recessziót, 1,5 százalékos növekedés is lehet és meg tudjuk védeni a rezsitámogatást – mondta. Kulcskérés, hogy jövőre minden fillért a rezsivédelmi alapba tudjuk tenni – tette hozzá.

Migrációval fejezték be. Történelmi léptékben ez a legnagyobb kihívás, ráadásul Brüsszel ezt akarja – ezt mondta búcsúzóul.