Orbánék dühösek voltak, amikor Georgiának nem adták meg az EU-tagjelölt státuszt

Orbánék dühösek voltak, amikor Georgiának nem adták meg az EU-tagjelölt státuszt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Irakli Garibasvili georgiai kormányfő, miután együttmûködési megállapodást írt alá az első magyar-georgiai közös kormányülés után Telaviban 2023. október 12-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország elkötelezett támogatója Georgia EU-tagságának, amely Európa érdekét is szolgálja – mondta el Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar és a georgiai kormány együttes ülését követően megtartott sajtótájékoztatón csütörtökön a georgiai Telaviban.

Az MTI beszámolója szerint a magyar kormányfő emlékeztetett arra, hogy Georgia népe évszázadok óta folytat küzdelmet a kereszténységért, hozzátéve: a kaukázusi ország az elmúlt években fantasztikus fejlődést ért el. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a globális biztonsági helyzet sosem volt rosszabb az elmúlt 30 évben, mint jelenleg. Most két olyan kormány találkozott, amelynek az a történelmi tapasztalata, hogy a béke jobb, mint a háború – állította.  

Orbán Viktor elmondása szerint Magyarország azért támogatja az EU-tagjelölti státusz megadását Georgiának, mert ezt igazságosnak látja, másfelől mert Európa versenyképességének fenntartásához is szükség van olyan, gyorsan fejlődő országokra, mint Georgia. Az EU versenyképességét a 2000-es évek közepén a közép-európai országok csatlakozása mentette meg, ez is mutatja: ha Európa nem fogad be olyan népeket, amelyek dolgozni és fejlődni akarnak, az EU a versenyképessége elvesztésével fizet majd - emlékeztetett. A magyar kormányfő hozzátette: európai érdek az EU összekapcsolása a Kaukázus térségével, ezt pedig a legkönnyebben éppen Georgiával lehet megtenni.

„Ezért voltunk rendkívül szomorúak, sőt dühösek, amikor azt láttuk, hogy Georgiának nem adják meg a tagjelölt státuszt, miközben olyan országoknak megadják, amelyek nyilvánvalóan messze Georgia mögött vannak fejlettségben” – idézte fel. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az EU-ban el kell dönteni, a bővítés politikai vagy érdemeken alapuló folyamat-e. Ha utóbbi, akkor nem tisztességes Georgiával szemben az, ami történt, ezt sürgősen ki kell javítani – utalt a tagjelölti státusz mielőbbi megadásának szükségességére.

A magyar miniszterelnök arra is rámutatott, hogy Európa energiarendszerét nem lehet modernizálni Georgia nélkül; az Azerbajdzsán-Georgia-Románia-Magyarország zöld energiafolyosó létrehozása életbevágóan fontos az EU számára. Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy csütörtökön kétoldalú megállapodások születtek a gazdasági együttműködés, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a gyógyszeripar és a pénzügyi szektor területén. „Zászlóshajó programként” emelte ki, hogy a magyar Wizzair légitársaság piacvezető szolgáltató Georgiában, és emlékeztetett arra is, hogy Magyarország évente 80 ösztöndíjat ad georgiai diákok számára.

Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a két ország kapcsolatában a csütörtöki együttes kormányülést, majdf azt mondta: „A magyar emberek szerencsések, hogy ilyen nehéz időkben Magyarország élén ilyen erős és hazafias vezető áll, aki csak saját népe érdekeit szolgálja”. Irakli Garibasvili emlékeztetett: Georgia megtett azért, hogy közeledjen Európához, és sokkal előrébb jár a legtöbb területen, mint egyes EU-tagjelöltséget megkapott országok. Orbán Viktor a nevén nevezte ezt a döntést, amikor igazságtalanságról beszélt – mondta el a georgiai miniszterelnök, hangsúlyozva: az EU részéről is racionális lépés lenne, ha országa tagjelöltté válhatna.