Országos népszavazást kezdeményez Karácsony Gergely a Fudan kampuszáról

Országos népszavazást kezdeményez Karácsony Gergely a Fudan kampuszáról

Karácsony Gergely a Fudan elleni tüntetésen (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országos népszavazás kezdeményezését jelentette be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a közösségi oldalán. Azt írta, hogy a referendumot még a jövő tavaszi országgyűlési választások előtt meg kell tartani, az erre vonatkozó kezdeményezését pedig a budapesti konzultáció lezárta után megteszi.

A konzultáció szervezői egyébként ma délután azt közölték, hogy eddig több mint 20 ezren fejezték ki a véleményüket a Fudan Egyetem tervezett beruházásáról.

Karácsony Gergely főpolgármester a bejegyzésében felidézte: csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a kínai kommunista egyetemről majd a budapestiek dönthetnek népszavazáson. A városvezető így folytatta: „még aznap délután a fideszesek beadtak olyan módosítókat a Fudan törvényhez, amely bebetonozná ezt a beruházást, és a kormánynak adná a jogkört, hogy elvegye a vidéki fiataloknak elérhető lakhatást biztosító Diákváros területét, és eladósítana Magyarországot 500 milliárd forinttal Kínának.”

Emlékeztetett arra is, hogy ezt az ügyet nevezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezet miniszter „közéleti vitára alkalmatlannak”.

Az ellenzéki előválasztásra miniszterelnök-jelöltként bejelentkező Karácsony azzal fejezte be bejegyzését, hogy szerinte a Fidesz azzal mentheti a miniszterelnök szavahihetőségének maradékét, ha a „közéleti vitára alkalmas” Fudan-törvényt azonnali hatállyal visszavonja, és támogatja az ügyben országos népszavazás kiírását.