Orvosi kamara: nem biztosítható a biztonságos betegellátás

Orvosi kamara: nem biztosítható a biztonságos betegellátás

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú ideig tartó – az utolsó percekig sikeresnek tűnő, és végül közös megegyezéssel zárult – felelős állami vezetőkkel folytatott tárgyalássorozatot követően semmiféle kormányzati döntés nem született, ami hatalmas csalódást okozott az egészségügyi ágazatban dolgozók számára. Ezért a kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk az ágazatban – olvasható a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Területi Szervezetének Tanácsa hétvégi ülése után nyilvánosságra hozott határozatában.

A Magyarország jobban teljesít. De nem az egészségügyben! – című határozatban azt írják az egészségügyi bérek – a szakorvosi 1800-2300, a szakdolgozói nettó 750-1050 forintos órabér – a társadalmi rangsor végér került. Hozzáteszik, költségvetési támogatás híján az orvoskar hiába szeretné a megalázó paraszolvencia megszüntetését. Ez azért lenne fontos, mert a paraszolvencia nem kis mértékben felelős a szakorvosképzés minőségének hanyatlásáért, a betegellátás minőségének bizonytalanságáért.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék - felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

A közlemény legfontosabb mondandója, hogy a biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható.

Felteszik a kérdést, hogy vajon a helyi, intézményi botrányok, tiltakozások, az önként vállalt túlmunka megtagadásának egyre terjedő mértéke mikor éri el a felelősök ingerküszöbét, haladéktalan és érdemi lépések megtétele, az egészségügyi ráfordítások jelentős növelése érdekében?

Végül a határozat kimondja, a helyzet rendezése kizárólag döntéshozói akaraton múlik.

Már május elején arról szóltak a hírek, hogy nem hajlandó túlórázni a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központ 84 baleseti sebésze, miután a csőd szélén tántorgó intézmény vezetése elzárkózott a bérek rendezésére irányuló kérésüktől. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző már akkor azt írta, hogy súlyos gondok lehetnek az ellátásban.