Összeszólalkozott Szijjártó Péter és szlovák kollégája

Összeszólalkozott Szijjártó Péter és szlovák kollégája

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és szlovák hivatali partnere, Rastislav Kácer kezet fog Pozsonyban 2022. december 5-én. (MTI/TASR/TASR/Jaroslav Novak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bevallom, reggel megugrott a vérnyomásom, hogy egy szomszédos ország külügyminisztere egy volt miniszterelnökkel fog találkozni, hogy nemzeti érdekek érvényesítéséről fognak tárgyalni – így kezdte válaszát Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter a V4-ek külügyminisztereinek keddi pozsonyi találkozóján, amikor Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel közös tájékoztatóján egy szlovák újságíró nekiszegezte a kérdést: mit szól ahhoz, hogy Szijjártó találkozójuk előtt Robert Fico volt szlovák miniszterelnökkel egyeztetett.

A szlovák külügyminiszter szavait maga Szijjártó tette közzé, az erről szóló Facebook-videóban a 13. perctől látható Káčer kifakadása – vette észre a Hvg.hu.

A szlovák külügyminiszter szerint Szijjártó ráadásul még csak nem is az ellenzék vezérével találkozott, hanem egy „gerinctelen emberrel”, aki kommunistából lett katolikus, Amerika-pártiból Amerika-ellenes.

A politikus állítja, ha nem ivott volna meg egy gint és nem vett volna mély lélegzetet, és nem érkezett volna épp meg a lengyel és a cseh külügyminiszter, akkor „megkérdeztem volna Szijjártótól, ugyan miért találkozunk”. 

Persze Szijjártó se maradt adós a válasszal, értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy szlovák kollégája élesen bírálta korábbi találkozóját a szlovák ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) pártot vezető Robert Ficóval. Mint mondta, több mint nyolc éve külügyminiszter, és sok mindent látott már, de olyat még nemigen, hogy azért kritizáljanak valakit, mert nem kizárólag a kormányzó párt, hanem az ellenzék képviselőivel is találkozik.

„Arra szeretném kérni, hogy tanulmányozza, legyen kedves, hogy Európában eddig hány külügyminiszter találkozott ellenzéki képviselőkkel a hivatalos látogatása során, és akkor majd meg tetszik lepődni” – közölte.

Szijjártó kitért az Ukrajnának nyújtandó közös EU-s támogatásra, és Orbán Viktorhoz valamint Varga Mihályhoz hasonlóan tagadta, hogy a magyar kormány megvétózta volna az anyagi segítségnyújtást. Szerinte az Orbán-kormány azt határozottan támogatja, csak kétoldalú alapon, és nem közös hitelfelvétellel.