PDSZ: Sok ezren vehetnek részt a mai sztrájkban

PDSZ: Sok ezren vehetnek részt a mai sztrájkban

Sztrájkoló pedagógusok 2022. január 31-én (Fotó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma ismét országos pedagógussztrájk lesz az ország iskoláiban, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint sok ezer résztvevőre számítanak, akik néhány óráig vagy egy napig nem veszik fel a munkát. Országszerte körülbelül 65 kiállás is lesz az oktatás ügye mellett élőlánc vagy flashmob formájában. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérum közoktatásért felelős államtitkára szerdán levélben jelezte:  újra tárgyalna a szakszervezetekkel. 

Ismét országos pedagógussztrájk lesz az ország iskoláiban csütörtökön. Az idei tanévben ez a harmadik hasonló munkabeszüntetés, melynek keretében a tanárok a magasabb bérek mellett a diákok és a pedagógusok munkaterheinek csökkentését és az oktatás reformját követelik.

A csütörtöki országos sztrájknapot november 18-án újabb követi – jelentette be Budapesten a szakszervezetek, diákszervezetek és az oktatás ügyével foglalkozó civil mozgalmak közös sajtótájékoztatóján Nagy Ezsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyik ügyvivője. 

Elmondta: úgynevezett gördülő sztrájkról van szó. Ez azt jelenti, hogy országszerte folyamatosan hirdetnek sztrájkokat, és időnként országos sztrájknapokat is: ilyen a csütörtöki és ilyen lesz a most bejelentett november 18-i országos sztrájknap. Ezen kívül a PDSZ összesítése szerint 33 helyszínen 65 kiállás várható a mai napon, élőláncok, flashmobok formájában.

Egyes pedagógusok nem a jogszabályoknak megfelelő sztrájk, hanem polgári engedetlenség útját választják, miután a kormány, illetve a parlament év elején rendeletben, a nyár folyamán pedig törvényben korlátozta a pedagógusok sztrájkjogát. Az órák ötven százalékát eszerint sztrájk alatt is meg kell tartaniuk. A polgári engedetlenséggel ez ellen tiltakoznak a pedagógusok – ezt a kormány nem tartja megalapozottnak, álláspontjuk szerint szabályos sztrájk is lehetséges. A szakszervezetek és a polgári engedetlenséget választó pedagógusok szerint azonban az új szabályozás miatt láthatatlanná válik a sztrájk, amely így értelmét veszti.

Nagy Erzsébet ugyanakkor arról is beszélt: a szakszervezet kitalálta azokat a módokat, amelyekkel a sztrájkot korlátozó törvények megkerülhetőek.

A szakszervezetek korábban kifogásoták, hogy bár törvényi kötelessége lenne a kormánynak a sztrájktárgyalások folytatása, mégsem kaptak újabb tárgyalási időpontot a Belügyminisztériumtól. Ez most változott: Nagy Erzsébet elmondta, a vasárnapi, a becslések szerint több tízezer fős tömeget megmozgató tüntetés után a szakszervezetek levelet kaptak Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkártól. A szakszervezeti vezető ezt a tüntetésnek tulajdonította: – A vasárnapi tüntetésnek az az eredménye lett, hogy tegnap este levelet kaptak Maruzsa Zoltántól, november 7-én három órára meghirdette az újabb sztrájktárgyalást – közölte.

 – Nincs okunk abbahagyni a tiltakozást, én a polgári engedetlenséget tartom most a legütőképesebbnek, főleg azért, mert a legfőbb követelésünk, hogy a pedagógusok viszakapják a sztrájkjogukat, még nem teljesült – mondta Törley Katalin tanár, a Tanítanék Mozgalom alapítója, egyike annak az öt tanárnak, akit polgári engedetlenség miatt elbocsátottak a tanári állásából.

Molnár Áron színész, aktivista, a reggeli sajtótájékoztatón arról beszélt: az oktatás helyzete nem jobboldali vagy baloldali, vidéki vagy fővárosi, hanem közös nemzeti ügy. Szerinte az október 23-i tüntetésen tömeg már nem csak az oktatás, hanem az egészségügy és a szociális szféra mellett is kiállt.  Az aktivista szerint a sztrájk láthatatlanná vált, így "a polgári engedetlenség az új sztrájk" – Esélyt szeretnénk adni a rendszernek, hogy megváltozzon, és alkalmassá váljon az oktatás helyzetének javítására. Ha valóban presszionálni akarjuk a döntéshozókat, ki kell terjesztenünk a tiltakozást a többi szakszervezetre – mondta Molnár Áron. Kérte a szakszervezeteket, legyenek szolidárisak a pedagógusokkal, a pedagógus szakszervezeteket pedig, hogy álljanak a polgári engedetlenség mellé. A közmédiát pedig arra, hogy tájékoztasson az oktatás valós helyzetéről.

Pirint Gergő, az Egyésges Diákfront tagja, az élőlánc egyik szervezője. Elmondta: több mint 61 demonstrációt szerveztek országszerte a diákok. – Nem pártpolitikát, egyszerű érdekérvényesítést csinálunk – mondta a diák, aki a központosított tanterv és a túlterheltség ellen szólalt fel, illetve a szabad tankönyvválasztásért és nagyobb szabadságért a tanároknak az oktatásban. – Nem igaz, hogy amerikai pénzből szervezik a tüntetéseket – reagált a kormány korábbi kijelentésére.

November 2-án közoktatási parlamenti vitanap is lesz, ezen a tervek szerint a szakszervezetek képviselői is jelen lesznek.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arról bezélt: november 22-én, a magyar közoktatás napján demokrácia órákat tartanak a diákoknak, november 26-án pedig a Kossuth téren lesz “valódi nemzeti konzultáció” az oktatás helyzetéről. – Összefogtunk, folytatjuk, nem félünk – mondta.

A sztrájkba bele lehet állni, kitaláltuk azokat a módokat, amelyekkel a sztrájkot korlátozó törvények megkerülhetőek – mondta Nagy Erzsébet. elmondása szerint erről a szakszervezet honlapján tájékoztatást is közzétettek – Ha valakit bármilyen retorzió ér sztrájk vagy polgári engedetlenség miatt, a PDSZ és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata is rendelkezésre álll, sokan keresnek bennünket – tette hozzá. Szerinte rengeteg módon próbálja megakadályozni a sztrájkot az oktatásirányítás.

 

Címkék: oktatás, sztrájk