Pénz visszaosztását kérte az Országos Atomenergia Hivatal volt felügyelője, két bűntársa rávallott a bíróságon

Pénz visszaosztását kérte az Országos Atomenergia Hivatal volt felügyelője,  két bűntársa rávallott a bíróságon

Korrupcióval vádolt OAH-felügyelő tárgyalása a Debreceni Törvényszéken. Mivel a vádlottak nem járultak hozzá, hogy róluk képfelvétel készüljön Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több éven át kérte pénz visszaosztását az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) egyik nukleáris biztonsági felügyelője; a kormánytisztviselőként alkalmazott nőt hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekmény elkövetésével vádolják. A T.-né és három sugárvédelmi szakértőként dolgozó vádlott-társa ügyének tárgyalása pénteken kezdődött a Debreceni Törvényszéken. A tárgyalás fordulatot is hozott: miközben a volt OAH-felügyelő mindent tagadott, két társa terhelő vallomást tett.

Az első rendű vádlott T.-né lebukásáig az Országos Atomenergia Hivatalnál dolgozott. Ez a hatóság ellenőrzi Magyarországon az atomenergiát használó eszközöket – például orvosi röntgenkészülékeket –, hogy azok megfelelően, sugárszennyezés-mentesen működjenek, de új nukleáris létesítmény építésekor is az OAH felügyeli a folyamatot. T.-né mint nukleáris biztonsági felügyelő felelt a Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén működő atomenergiát használó eszközökért, a radioaktív és nukleáris anyagok hivatali nyilvántartásáért. Az volt a feladata, hogy amikor például egy-egy fogorvos, állatorvos röntgenkészülékének vagy cég röntgenes csomagvizsgálójának az engedélye a lejáratához közeledett – vagy éppen új gépet szereltek be –, ellenőrzést végezzen.

Újabb engedély kiadásához sugárvédelmi szakértőt kell bevonni az eljárásba. Ilyen minőségben, tehát sugárvédelmi szakértőként került az ügybe a három társa, akikkel a nő elmondása szerint baráti kapcsolatban is állt. Amikor egy-egy orvosnak új engedélyre volt szüksége, T.-né a három vádlott közül javasolta valamelyiket az ügyészség szerint. Elvileg ez tilos – igaz, T.-né vallomása szerint gyakran tanácstalanok az orvosok, és tőle érdeklődtek, hogy tudna-e megfelelő szakembert ajánlani. – Egyébként pedig a szakmában ez így működik: a „sugaras felügyelők” ajánlanak az engedélykérőknek az adott területen jártas sugárvédelmi szakértőt – tette hozzá. Majd a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak elvégezték a munkájukat, a nekik kifizetett megbízási díjból (az elhangzottak alapján 100-150 ezer forint egy szakértői díj) pedig különböző összegeket visszacsorgattak T.-nének – áll a vádiratban.

Ez azonban nem minden: a vádhatóság szerint T.-né olykor azzal próbálta rábírni az ügyfeleit, hogy az általa ajánlott szakembertől rendeljék meg a szakvéleményt, hogy ha nem így tesznek, elhúzódhat, de akár sikertelen is lehet az eljárás. Az ügyészség szerint az is előfordult, hogy ha az ellenőrzöttek másik sugárvédelmi szakértőt kívántak megbízni, akkor a felügyelő nő azt a szakértőt becsmérelte, szakmai hozzáértését megkérdőjelezte. Több ügyfél végül a korrupcióval vádolt felügyelő fenyegetésére döntött a nő által ajánlott szakértő mellett – áll a vádiratban, amely szerint azt is jelezte, hogy a pozitív döntés tőle és az ő jóindulatától függ.

Az ügyész a pénteki előkészítő ülésen az egyaránt egyetemi végzettségű vádlottakra különböző letöltendő börtönbüntetést kért: T.-nére hét év börtönt, a többiekre 3 év hat hónap, illetve 2 év hat 6 hónapos letöltendő szabadságvesztést indítványozott. A vádlottak azonban ezt nem fogadták el, így tárgyalásra tért át a bíróság.

A felügyelő tagadott, akadt, aki rávallott

A tárgyalás komoly fordulatot hozott. Miközben a – vád szerint – készpénz visszaosztását kérő OAH-felügyelő és a sugárvédelmi szakértőként dolgozó másodrendű vádlott tagadta a bűncselekmények elkövetését, a két másik vádlott borított.

A harmadrendű vádlott úgy fogalmazott, hogy alapos munkát végeztek a nyomozók. Szerinte ugyanakkor, ami történt, nem bűncselekmény, barátilag segítette pénzzel az anyagi gondokkal küzdő OAH-felügyelőt. A felolvasott vallomásában úgy fogalmazott: azért adott pénzt a felügyelő nőnek, hogy így honorálja, hogy szakértőként részt vehetett az eljárásban.

Kiderült azonban még egy s más. Például az, hogy T.-né nagyon rossz anyagi helyzetbe került, úszott a banki adósságban. Állandó anyagi gondjairól nyíltan beszélt a barátaiként bemutatott társainak. A harmadrendű vádlott szakértő férfi lelkiismereti okokból érezte fontosnak, hogy pénzt adjon a felügyelő asszonynak. Elmondása szerint kölcsön is kért tőle T.-né, de azt nem tudta megadni. Arról is beszélt, hogy a nő vetette fel, hogy ajánlja őt szakértőként az ügyfeleknek – vélhetően kompenzáció gyanánt.

A negyedrendű vádlott ennél is konkrétabb vallomást tett. T.-né többször kért tőle pénzt a szakértői megrendelések után. Egy alkalommal például a visszaosztott 30 ezer forintot is kevesellte. Ugyanakkor az nem volt fixálva, mennyit kell visszacsurgatni. Elmondása szerint komoly lelki gyötrelmet okozott ez neki, mivel tudta, hogy illegális, amit csinál. Kiszállni azonban nem tudott, mert a nő többször felhánytorgatta neki az ügyfelek megrendeléseit, ezzel azt bizonygatva, hogy a megrendeléseket T.-nének köszönheti. Vallomása egybecsengett a vádirattal: eszerint ugyanis T.-né rendszeresen számon kérte társait a megbízásaik után a „neki járó” pénzösszegek kifizetése miatt.

A rá nézve terhelő vallomást egyébként zokogva hallgatta T.-né. A volt OAH-felügyelő azt mondta a bíróság előtt, hogy nem bűnös, nem fogadott el kenőpénzt, nem kérte pénz visszaosztását. A gyermeke számlájára utalt összegek pedig a barátai által adott támogatások voltak, amelyet az anyagi nehézségei miatt kapott tőlük.

A tárgyalás októberben tanúmeghallgatásokkal folytatódik.