Pert nyertünk Simonka és a Hit Gyülekezete ellen is

Pert nyertünk Simonka és a Hit Gyülekezete ellen is

Orbán Viktor és Simonka György a Karmelita kolostorban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt hét csütörtökén két sajtó-helyreigazítási pert is nyertünk a Fővárosi Bíróságon első fokon: egyiket Simonka György, a Fidesz vád alá helyezett országgyűlési képviselője kezdeményezte lapunk online kiadása ellen, a másikat pedig a Hit Gyülekezete.

Június 23-én a 24.hu cikkére hivatkozva megírtuk: nem sikerült az államnak időben visszakövetelni az egymilliárd forintnyi közpénzt Simonkáéktól. A fideszes képviselő az eredeti cikket közlő kiadóvállalat és több, az írást szemléző médiumot is beperelt. Információink szerint köztük néhányan (például az Index és a 168 óra – el is veszítették a sajtópert első fokon. Simonka egyébként lapunk esetében a cikk címe mellett több mindent kifogásolt, de jogilag értelmezhetetlen módon fogalmazta meg a sérelmeit: a

„ hamis színben feltüntetve keltettük azt a látszatot” és a „ hamis színben feltüntetve sugalmaztuk” egyszerűen nem létező jogi kategóriák: a törvény szerint helyreigazítást valótlan tény állítása, annak híresztelése, valamint való tény hamis színben feltüntetése esetén lehet kérni. Hamis színben való látszat keltést a vonatkozó jogszabályok nem ismernek. A helyreigazítási perben való felkészülésünkhöz a 24.hu-s cikk szerzője, Horváth Csaba és a kiadó ügyvédje adtak segítséget, köszönet érte.

A bíróság elfogadta a Magyar Hang ügyvédjének, dr. Tóth Balázsnak az érvelését, hogy a Magyar Termés TÉSZ Termelői Értékesítő KFT-nek korábban a felperes az ügyvezetője volt, a cégtörténetben 41 esetben találni a „Simonka” szót, ott szerepel a felperes felesége és több olyan személy, aki a felperessel és feleségével azonos címen lakott, tehát a „Simonkáék” szó nem torzítja a valóságot a címben. A Fővárosi Bíróság első fokon Simonka György helyreigazítási kérelmét elutasította, és információink szerint hasonló eredmény született a 24.hu kiadója ellen indított perben is. 

Ugyanaznap egy másik tárgyalásban nyertünk (immár másodszor is) a Hit Gyülekezete ellen: a kisegyház ezúttal is az online oldalunkon megjelent, Átlátszóval közös Szegény hívek gazdag papja című májusi cikkünk egyes állításai ellen nyújtott be sajtó-helyreigazítási pert. Ezúttal is hasonló eredmény született, mint július végén: a Fővárosi Bíróság első fokon a Hit Gyülekezete által benyújtott kereset mind a négy pontját elutasította. A friss bírói indoklást még nem kaptuk meg, ezért az előző, hasonló eredménnyel zárult ítélet indoklásából idézünk: nem állítottunk valótlan azt írva, hogy az ATV esetében a gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett, mert „az alperes a tényalapok tekintetében a valóság bizonyítására vonatkozó kötelezettségének eleget tett. Mindezek alapján a bíróság álláspontja szerint valótlan tényt az alperesi cikk nem állított, a tényekből vonta le a megfogalmazott következtetéseit, ezért a bíróság álláspontja szerint az helyreigazítási közlemény közzétételére az alperes nem kötelezhető.” 

A második perben lapunk jogi képviseletét az Átlátszó ügyvédei látták el, köszönjük a munkájukat!