Pert vesztett a kormány, ki kell adniuk az MVM szerződéseit

Pert vesztett a kormány, ki kell adniuk az MVM szerződéseit

A mátrai erőmű (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Jogerős az ítélet! A Fidesz-kormánynak ki kell adnia, hogy milyen tulajdonosi döntéseket hozott 2019-ben és 2020-ban az MVM Zrt-vel kapcsolatban. Elvárom, hogy Mager Andrea miniszter asszony haladéktalanul teljesítse a bíróság jogerős ítéletét, tartsa be a törvényeket és fejezze be a titkolózást!” – jelentette be szerdán a Facebookon Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke.

Tóth szerint ezekből a kiperelt papírokból megtudhatjuk, mikor és milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával, Mészáros Lőrinc „veszteségeinek kipótlására”, vagy hogyan készítették elő a köztulajdonban álló MVM privatizálását.

A Népszava értesülései szerint a jogerős ítéletet kedden a Fővárosi Ítélőtábla hozta meg. A testület változtatás nélkül helyben hagyta a Tóth adatigénylési perében hozott, az MSZP vezetőjének kedvező első fokú ítéletet. A döntés értelmében Mager Andreának az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül meg kell küldenie a pártelnök számára megítélt, kitakarásmentes iratokat. Bár az ítélet végrehajtandó, Mager annyit még megtehet, hogy a Kúriához fordul jogorvoslatért.

Emlékezetes, hogy az MVM 2019 decemberében 17,44 milliárd forintos vételáron és közel 5 milliárdos kölcsönkiváltással vásárolta meg két Mészáros-érdekeltségtől (Opus, Status Energy) a Mátrai Erőművet.

A szénerőmű két éven át volt Orbán bizalmasának tulajdonában, ám veszteségesen üzemelt. Ezt a veszteséget 2020-tól már az állam nyelte le: a cég tavalyelőtt 43 milliárdos vesztességet termelt, légszennyező működése miatt pedig 2021-ben 45 milliárdos uniós kvótadíjat kellett fizetni utána.