Péterfalvi: Az Örkény Színház nem kérhet védettségi igazolványt

Péterfalvi: Az Örkény Színház nem kérhet védettségi igazolványt

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Országházban 2016. április 5-én. Fotó: MTI/ Marjai János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Örkény Színház bejelentette, csak azok mehetnek a színházba, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, de az adatvédelmi hatóság szerint ehhez a színháznak nincs joga – írja a Klubrádió.

A lap kérdésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője közölte, hogy a koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egészségügyi adat, aminek a kezelése főszabály szerint tilos. Adatkezelői oldalról színházaknál az egészségügyi adat kezeléséhez a feltételt az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása, vagy EU-s és nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg. Péterfalvi azt írja, a koronavírus elleni védettség tényének kötelező igazolásának előírása egy színház részéről kizárja a hozzájárulás önkéntességét.

Nem minősül olyan rendezvénynek a kulturális esemény, ahol igazolványt lehet kérni, „ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra, b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni”.

– Mivel az Örkény Színház előadásaira, és minden más, közfeladatot ellátó, illetve közpénzből is gazdálkodó színház előadásaira érvényesek a fenti feltételek, így azok egyértelműen az »előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény« kategóriájába tartoznak – írja. A színházi adatkezelőkre vonatkozóan nem találtak a hatályos jogszabályi környezetben előírást a védettség tényének kötelező igazolására, „ilyen bemutatásra jogszerűen nem hívhatják fel az érintetteket”.

Péterfalvi azt javasolta, hogy ha az Örkény szeretné, forduljon a jogalkotóhoz szükséges jogszabály-módosítás érdekében.