Piros lapot ragasztattak az ajtajára, hogy megfigyelés alatt áll

Piros lapot ragasztattak az ajtajára, hogy megfigyelés alatt áll

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzésen mentő méri egy vezető hőmérsékletét a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 12-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Itt járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik. Tilos a belépés!” – ez a szöveg szerepel azon az A/4-es piros lapon, amit egy Budaörsön élő történésznek kellett kitennie családi háza kapujára. A Népszavának adott nyilatkozata szerint a rendőrök azt mondták neki: ő az első az országban, akit ilyesmire köteleznek. Igaz, nem sokkal később arra kérték, hogy mégis inkább vegye le. Attól tartanak ugyanis, hogy „pánikot okoz”.

A férfi múlt hét szerdán, március 4-én egy kollégájával szakmai útra ment. Autóval utaztak Olaszországon át Franciaországba. Bő egy hét múlva, most csütörtökön indultak vissza. A határzárak miatt Ausztrián át jöttek, éjfél körül értek az osztrák-magyar határra. Osztrák részről nem volt semmiféle ellenőrzés, a maszkot viselő magyar rendőrök azonban, miután megtudták, hogy Olaszországban is jártak, megállították őket.

„Semmilyen panaszunk nem volt. A határon megmérték a lázunkat, de még csak hőemelkedést se mutatott a műszer. Más vizsgálatot nem végeztek. Annyit közöltek velünk, menjünk haza, majd keresni fognak” – idézte fel az eseményeket a történész a Népszavának.

Kollégáját még nem keresték, nála viszont a rendőrök megjelentek az általa „skarlát betűnek” nevezett – kirakott, majd levett – piros lappal. Aztán a helyi tisztiorvos is hívta telefonon, hazaérkezése óta azonban nem vizsgálták meg. A férfi kapott olyan információt is, hogy – mivel 4-én lépték át az olasz határt – lassan lejár a sokat emlegetett kéthetes határidő, és rövidesen utcára mehet. De ez még nem biztos.

„Mindenki rendkívül kedves és udvarias, de senki nem tudja, mit kellene csinálni. Nagy a káosz” – foglalta össze tapasztalatait a történész.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján egyébként bejelentették, hogy hatósági karantén alatt lévőknek a lakásuk ajtaján jelezni kell, hogy járványügyi megfigyelés alatt vannak.