Politikai leszámolás áldozata lett a szekszárdi önkormányzati lap

Politikai leszámolás áldozata lett a szekszárdi önkormányzati lap

A Szekszárdi vasárnap című önkormányzati hetilap Forrás: szekszard.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hete szűnt meg Szekszárdon az ellenzék többsége a közgyűlésben, miután Zaják Rita, a Párbeszéd képviselője kilépett a nem fideszes képviselőket összefogó Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) frakciójából. Másnap Ács Rezső fideszes polgármester – a rendkívüli jogrend adta lehetőségével élve – rendeleteivel politikai leszámolásba kezdett. Ennek részeként átalakította a Szekszárdi Vasárnap című önkormányzati lap működését. Mint arról beszámoltunk, a kiadói jogok a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-től a Babits Mihály Kulturális Központhoz kerülnek, és új szerkesztőbizottság jön létre Dránovits István, a Tolnatáj Televízió tulajdonosának vezetésével.

Babos Attila megbízott főszerkesztő érdeklődésünkre megerősítette: az Ács Rezső polgármester egyszemélyi döntése nyomán kialakult helyzetről és az új felállásról pénteken tartottak egyeztetést a tolnai megyeszékhelyen. Elmondása alapján elhangzott, hogy az új háromfős szerkesztőbizottságnak nem lesz politikus tagja (eddig a közgyűlés mindig delegált a bizottságba egy képviselőt, legutóbb a polgármesteri székért vívott küzdelemben alulmaradt képviselőt, Bomba Gábort). A szerkesztőbizottságból kihagyják a hetilap főszerkesztőjét, így a szerkesztőséget megbízott főszerkesztőként január közepe óta vezető Babos Attilát is.

– Miután helyben nem akadt, aki elvállalta volna a közélet helyi állapota miatt a feladatot, elvállaltam a megbízást. Számos feltételt kikötöttem: többek között azt, hogy nem szólhat bele a szakmai munkába sem kiadó, sem a közgyűlési többség; továbbá csak fél évre vállaltam a feladatot, azzal, hogy ezalatt pályázatot írnak ki a tisztségre. A munkámba sem a szerkesztőbizottság és egyetlen politikus sem szólt bele. Az újságot csak az után küldtük el a szerkesztőbizottságnak is és a városházának, miután már elment a nyomdába. Témajavaslatok érkeztek, de ezt magam is kértem – ahogyan egyébként fideszes politikussal is beszéltem arról, hogy ha van témajavaslata, azt szívesen veszem. Azt is kikötöttem, hogy ha a javaslat hírként hasznosítható, akkor mi, a szerkesztőség döntjük el, hogy mikor és hogyan kerül be az újságba. Ehhez is mindenki tartotta magát az elmúlt két hónapban – magyarázta. Hozzátette, az általa, a lap vezetésére kezdeményezett pályázati folyamatot a Vagyonkezelő elindította, de azt már a kulturális központ fogja kiírni.

A pénteki tárgyaláson kiderült, hogy a szerkesztőbizottság új vezére változtatást szeretne a lap tartalmán. – Noha harminc éve működik nagyjából hasonló formában az újság, éppen most minősítették elavultnak. Ez azért is furcsa, mert a lap a kereteken belül éppen most újult meg, többek között tagoltabbak lettek a rovatok, jegyzet is került az újságba. A megfogalmazott cél szerint olcsóbb, tartalmilag viszont magazinosabb önkormányzati lapot szeretnének. Ennek alapján nem kell bele politika – vagy legalábbis nem annyi, mint eddig –, az indoklás szerint keresztényi összetartásra, összefogásra van szükség a városban, nem széthúzásra. Elhangzott az is, hogy szekszárdi főszerkesztőt szeretnének a lap élére, mert ő ismeri igazán a helyi viszonyokat – mondta.

Babos Attila, a Szabadpécs.hu főszerkesztője Forrás: Youtube.com

Ennek alapján a jelek arra mutatnak, hogy a 15 000 példányban megjelenő lap vezetését féléves, határozott idejű szerződéssel elvállaló Babos Attilának megmelegedni már nem lesz ideje a Szekszárdi Vasárnapnál. Erre utal az is, hogy mint az újságírókkal, úgy vele is a Vagyonkezelő Kft. kötött szerződést. A kiadóváltással viszont a munkaviszonyuk megszűnik. Mint mondta, azokat az újságírókat minden bizonnyal átveszik majd, akiket meg akarnak tartani. A jelenlegi megbízott főszerkesztő június végéig szóló szerződése kapcsán azt kérte, ha fel akarnák azt mondani, akkor ne az ilyen megállapodások esetében bevett gyakorlatot alkalmazzák – vagyis ne kelljen őt a szerződés lejártáig kifizetni –, hanem egy hónapos felmondási idővel szűnjön meg. A következő napokban dől el, mi lesz – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy ő és a jelenlegi szerkesztőség készíti-e a következő lapszámot, Babos Attila azt felelte: jelenlegi tudása alapján igen. Tisztában van azzal, hogy a jelenlegi időszak egy átmeneti állapot. Az elképzelés szerint addig a jelenlegi szerkesztőségi gárda dolgozik, amíg nem lesz változás – jegyezte meg.

Megkérdeztük azt is, hogy miként vélekedik az Ács Rezső fideszes polgármester által hozott rendeletről, amely egy csapásra megváltoztatta a lap szervezeti működését. Babos Attila erre annyit mondott, hogy a döntés „morálisan mindenképpen izgalmas kérdés, de talán jogilag is”, hiszen a polgármester rendkívüli felhatalmazással élt. Vele kapcsolatban arról beszélt a főszerkesztő, hogy minden ügyben megkeresték a polgármestert, ő maga is, de nem kapott választ tőle. Mint mondta, a polgármester sajtótájékoztatóira szóló meghívót sem küldték el az önkormányzati lapnak.

Felvetésünkre, hogy a történések fényében megbánta-e, hogy elvállalta a Szekszárdi Vasárnap főszerkesztői megbízatását, azt felelte, hogy nem. 12,5 évig volt napilapos újságíró, mint mondta, jó volt ismét nyomtatott lapot készíteni. Amit a körülmények által meghatározott keretek között ki lehetett hozni a lapból ennyi idő alatt, az megtörtént – összegzett.

Elmondta, hogy számításai szerint a jövőben több időt tud fordítani a Szabadpécs.hu-ra. Visszatérhetnek a portálra a hosszabb, „melós”, oknyomozó anyagok. Babos Attilának régi terve a portál régiósítása, ehhez az első állomásnak korábban is Szekszárdot tekintette. Ennek irányában is várhatók fejlemények.