Portfólió: a három hete bevezetett korlátozások ellenére gyorsul a járvány

Portfólió: a három hete bevezetett korlátozások ellenére gyorsul a járvány

Koronavírusos beteget ápolnak (fotó: Koronavírus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új csúcsot jelentő napi fertőzési adatot nem jelentette be szokásos pénteki rádiós interjújában Orbán Viktor, az adás után közzétett 11265 fős fertőzésről szóló adat azonban semmi jót nem ígér a közeli jövőre vonatkozóan – olvasható ki a Portfolio cikkéből

A megyei szintű frissített adatsor azt mutatja, a szigorúbb járványügyi intézkedéseket követően három héttel sem javulnak az adatok, inkább a járvány durvulása figyelhető meg. Az ország 19 megyéjéből 14-ben jelentősen több a fertőzött. Az eddig gócpontként számon tartott két további megyében, illetve a fővárosban a korábbi lassulást követően ismét emelkedő tendenciát mutatnak a számok. Mindössze három olyan megyét találni az országban, ahol megtorpanni látszik a járvány.

A cikk kiemeli, hogy több kórházból is vészjelzések érkeztek, az orvosi kamara vezetői minden korábbinál szigorúbb korlátozásokat követelnek, többek között az élelmiszerboltok kivételével az összes bolt bezárását. Ám a kormányfő már a lazításokról beszél, és egyetlen szót sem szólt arról, mit szándékoznak tenni az emelkedőben lévő fertőzésszám csökkentése érdekében, pedig ő maga sem tudja, mikor és milyen magasan tetőzik a harmadik hullám, illetve hogy gyorsan csökkenésnek indul majd a fertőzöttek száma, vagy elhúzódó platóra lehet számítani.

A járvány terjedésének érzékeltetésére részletes grafikonokkal mutatja be a cikk, hogy még a kedvező helyzetben lévő megyékben is emelkedő tendenciát mutat a fertőzés hétnapos átlaga. Az elmúlt hét napon Somogyban 2, Komárom-Esztergomban 4, Nógrádban pedig 7 százalékkal volt magasabb a fertőzöttek száma, mint egy héttel korábban. A megyék többségében 20 és 42 százalékos volt a növekmény, négyben viszont több, mint ötven százalékkal emelkedett a betegek száma, a csúcstartó Jász-Nagykun-Szolnok megye 67 százalékkal.

Címkék: járvány, koronavírus